Business Internaţional

Sperante pentru economia batranului continent: mai multe fuziuni si achizitii

25.03.2003, 00:00 20

Activitatea de fuziuni si achizitii din Europa s-a redresat semnificativ, in primul trimestru al anului, volumul tranzactiilor majorandu-se cu 18% fata de perioada similara din 2002, la 159,2 miliarde de dolari, se arata intr-un studiu realizat de firma de cercetare Dealogic.
In acelasi timp, volumul tranzactiilor realizate in sectorul corporatist american s-a redus cu 23%, de la 88,9 miliarde de dolari la 68,1 miliarde de dolari. Aceasta evolutie a diminuat si mai mult sperantele investitorilor privind depasirea crizei economice din ultimii doi ani.
Cele mai importante acorduri din Europa au fost inregistrate in luna martie. Printre acestea s-a evidentiat contractul prin care Procter&Gamble a preluat compania Wella pentru 5,7 miliarde de dolari si oferta inaintata de grupul spanion Gas Natural, care a incercat sa achizitioneze rivalul autohton Iberdrola pentru 14,86 de miliarde de dolari.
Tendinta remarcata in primul trimestru coincide cu datele aferente anului trecut, cand sectorul corporatist european a intrecut Statele Unite la capitolul fuziuni si achizitii.
In ultimele trei luni din 2002, companiile din Europa si-au adjudecat 44% din activitatea respectiva la nivel mondial, valoarea contractelor totalizand 138 miliarde de dolari. Volumul contractelor semnate de grupurile americane, in aceeasi perioada, s-a ridicat la 122 de miliarde de dolari.
La nivel global, valoarea contractelor semnate in primul trimestru al anului curent s-a redus cu trei procente fata de perioada similara din 2002, de la 293,1 miliarde de dolari la 285,6 miliarde de dolari.
Atitudinea prudenta manifestata de investitori in domeniul achizitiilor si fuziunilor a condus la cea mai mare criza traversata in ultimele trei decenii de bancile internationale de investitii.
De la inceputul lui 2001, aceste grupuri si-au redus personalul cu mai multe zeci de mii de angajati, in cadrul eforturilor de reducere a costurilor si de stabilizare a veniturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO