Business Internaţional

Specialişti FBI în urmărirea criminalilor în serie ajută la identificarea infractorilor financiari

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

20.04.2011, 21:27 165

O echipă de agenţi FBI specializată în urmărirea criminalilor înserie îşi foloseşte experienţa în realizarea profiluluicomportamental pentru identificarea unor infractori financiariprecum Bernard Madoff, arhitectul celui mai mare fond piramidal dinistorie, relatează Reuters.

Potrivit articolului intitulat "Dela Hannibal Lecter la Bernie Madoff", agenţi ai Unităţii de analizăcomportamentală (BAU) a Biroului Federal de Investigaţii (FBI) aucolaborat în ultimii doi ani cu colegii lor din New Yorkspecializaţi în detectarea fraudelor cu instrumentefinanciare.

Agenţii analizează dosareleîntocmite de FMI pentru Madoff şi alţi escroci condamnaţi, precumSamuel Israel, de la Bayou Group, al cărui fond de investiţii de400 de milioane de dolari s-a dovedit a fi o schemă Ponzi (fondpiramidal), sau colectorul de fonduri Hassan Nemazee, care a furataproape 300 milioane de dolari de la Citigroup şi alte două băncimari.

Speranţa este că agenţii BAU, acăror muncă de realizare a profilului criminalilor în serie a fostpopularizată în cărţi, filme şi la televiziune, pot intra înminţile escrocilor.

Potrivit Reuters, pentru a ne faceo idee despre munca agenţilor FBI, ar trebui să îl înlocuim peHannibal Lecter, criminalul în serie din filmul "Tăcerea Mieilor",cu Gordon Gekko, trader pe Wall Street care s-a folosit deinformaţii confidenţiale.

"Ideea a pornit de la încercareade prevenire şi identificare a schemelor Ponzi, dar activitatea FBIs-a dezvoltat", a declarat Peter Grupe, agent special al FMI în NewYork, care investighează infracţiuni economice.

Strategia de realizare aprofilului infractorilor economici face parte dintr-o nouă abordarea criminalităţii financiare, ca urmare a criticilor dure apărutedupă criza economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO