Business Internaţional

Spaniolii sunt ajutati de australieni la preluarea BAA

30.03.2006, 00:00 16

Grupul Ferrovial, al doilea in topul companiilor din domeniul constructiilor din Spania, a primit sprijinul Macquarie Bank - Australia in incercarile sale de preluare a operatorului de aeroporturi BAA, scrie Bloomberg.

Macquarie, care luna trecuta reprezenta un rival al Ferrovial si urmarea achizitia operatorului BAA, va primi in schimbul acestei colaborari actiuni detinute de Ferrovial la aeroporturile din Sydney si Bristol. Ferrovial, care isi are sediul in Madrid, a desemnat Macquarie ca fiind consilierul pe probleme financiare in ceea ce priveste abordarea celor de la BAA. Macquarie Airports, un fond de investitii condus de o subsidiara a bancii, a acceptat sa cumpere actiunile companiei de constructii spaniole de la Sydney si Bristol cu mai mult de 754 milioane de euro (905 milioane de dolari).

"Faptul ca Ferrovial a primit sprijinul Macquarie inseamna ca am scapat de un rival", a declarat Marta Olba, analist in cadrul Banesto Bolsa din Madrid.

BAA, care opereaza aeroporturile Heathrow si Gatwich din Londra, a respins oferta in valoare de 8,8 mld. lire sterline (12 mld. euro) facuta de Ferrovial la jumatatea acestei luni. Conducerea BAA a declarat ca propunerea reduce valoarea companiei. Cel mai mare grup de aeroporturi din lume a avut 145,1 milioane de pasageri pe o perioada de unsprezece luni, terminata in februarie, cu 13% mai mult decat in aceeasi perioada a anului anterior. Actiunile BAA, care isi are sediul in Londra, au crescut cu pana la 3,5 penny/actiune, sau 4%, ajungand la o valoare de 830,5 de penny si au fost cotate la bursa din Londra cu 828,5 penny/ actiune. Asta inseamna ca o actiune valoreaza cu 18,5 penny mai mult decat oferta facuta de Ferrovial si partenerii sai, Caisse de depot et placement du Quebec, din Canada, si GIC Special Investment, din Singapore, oferta ce evalueaza o actiune la 810 penny.

Rafael del Pino, presedintele Ferrovial, a cheltuit din 1997 peste 6 mld. euro in incercarea de a se extinde in industrii care sa ii asigure un profit mare si o dezvoltare mai rapida decat cele din domeniul constructiilor. In prezent actiunile Ferrovial au crescut cu mai mult de 1,75 de euro, sau 2,7%, atingand o valoare de 66 euro/actiune, evaluand compania la 9,17 miliarde de dolari.

Potrivit acordului cu Macquarie, compania se angajeaza in a ceda 21% din actiunile aeroportului Sydney pentru 600 mil. euro si 50% din Bristol, aeroport din sudul Londrei, pentru 154 mil. euro, in cazul in care vor reusi sa achizitioneze BAA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO