Business Internaţional

Spaniolii isi reduc cheltuielile de teama recesiunii

19.11.2008, 17:00 11

Cheltuielile consumatorilor spanioli au inregistrat o scadere accentuata in trimestrul trei, pe fondul crizei de pe piata creditelor si al colapsului din sectorul imobiliar care ar putea trimite Spania in prima recesiune cu care s-a confruntat in ultimii 15 ani, scrie Bloomberg.

Consumul domestic s-a contractat cu 1%, comparativ cu trimestrul doi, cand rata de consum a inregistrat o crestere de 0,1%, potrivit anuntului de miercuri al Institutului national de statistica din Madrid. Numarul investitiilor a scazut cu 1,9%, in timp ce cheltuielile guvernamentale s-au majorat cu 2,1%, calculat la nevoia de consum diferita din aceasta perioada, urmand o tendinta similara cu scaderea brusca a Produsului Intern Brut al tarii in trimestrul trei.
Autoritatile spaniole au aprobat aplicarea unui plan de masuri financiare in valoare de aproape 79 de miliarde de euro (100 mld. dolari), in afara imprumuturilor oferite institutiilor bancare, cu scopul de a stimula economia tarii, care a inregistrat un declin de 0,2% in perioada iulie-septembrie. Criza creditelor inregistrata la nivel mondial a coincis cu sfarsitul boom-ului imobiliar din Spania, cauzand aparitia unui val de falimente care a facut ca rata somajului din aceasta tara sa devina cea mai ridicata la nivel european.
"Nu exista prea multe lucruri care sa le redea consumatorilor speranta", a afirmat Ben May, economist la Capital Economics in Londra, care estimeaza ca rata somajului va creste la o medie de 18% in 2010, de la 11,3% in prezent. Consumul domestic "va trece printr-o perioada prelungita de scadere, cu siguranta pana la sfarsitul lui 2009 si chiar si in 2010".
Multe state europene au probleme similare cu cele din Spania. Zona euro se confrunta cu prima perioada de recesiune de la lansarea monedei unice incoace, in timp ce Germania, cea mai importanta economie care a aderat la moneda unica, a intrat in cel mai serios declin economic din ultimii 12 ani. Franta, tara vecina, a reusit cu greu sa scape de pericolul recesiunii in trimestrul trei al acestui an.
Fondul Monetar International estimeaza ca economia Spaniei s-ar putea contracta cu 0,7% anul viitor. Cresterea economica medie de la nivel global ar putea fi de 2,2% in 2009, potrivit FMI, incadrandu-se in conditiile tehnice ale unei recesiuni, care este definita drept un ritm de crestere sub 3%.
Banca Centrala Europeana a redus dobanda de referinta cu o jumatate de punct procentual, la 3,25%, pe 6 noiembrie pentru a stimula cresterea economica. Pe fondul inflatiei scazute, intalnirea oficialilor BCE de la Frankfurt din 4 decembrie ar putea aduce o noua reducere a dobanzii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO