Business Internaţional

Spaniolii din exil se întorc acasă atraşi de creşterea economică robustă

În perioada de boom economic din Spania, cei mai mulţi muncitori străini au găsit de lucru în construcţii şi agricultură.

În perioada de boom economic din Spania, cei mai mulţi muncitori străini au găsit de lucru în construcţii şi agricultură.

Autor: Catalina Apostoiu

08.08.2017, 00:05 1227

După colapsul pieţei imobiliare şi al industriei bancare, Spania creşte din nou şi nu doar ca economie.

După patru ani în care imigranţi şi spanioli deopotrivă au fugit de pe o piaţă a muncii în picaj, populaţia Spaniei înregistrează acum o creştere, modestă, dar totuşi o creştere de 89.000 de persoane la 46,5 milioane de persoane în 2016, graţie unei redresări economice sur­prinzător de robuste, scrie Financial Times.

Între timp, numărul celor cu un loc de muncă a avansat cu 375.000 în trimestrul doi, situându-se acum la 18,8 milioane, cel mai ridicat nivel din aproape şapte ani.

Ultima creştere puternică a numărului locurilor de muncă s-a bazat pe o masivă bulă din sectorul construcţiilor, însă de această dată multe din locurile de muncă create sunt diferite, mai puţin dependente de volatila industrie a construcţiilor şi mai puţin accesibilă forţei de muncă mai slab calificate şi slab educate.

Boom-ul economic al Spaniei de la începutul deceniului trecut a atras imigranţi din America Latină şi Africa de Nord, populaţia ţării crescând puternic de la 41 mil. în 2002 la 46 mi­l. în 2008. Totul s-a terminat oda­tă cu spargerea bulei proprietăţii în 2008. Ra­ta ocupării forţei de muncă din con­struc­ţii a scăzut cu două treimi, la 942.000, rata şomajului s-a apropiat de 27% şi, în faţa colapsului economic, po­pu­­laţia s-a redus cu aproape 400.000 de oameni.

În ultimii trei ani însă, Spania a înregistrat creşteri constant. PIB-ul ţării a avansat cu 3,2% în fiecare din ultimii doi ani, iar FMI anticipează o rată similară pentru acest an. Şomajul a scăzut cu o treime, iar numărul muncitorilor înregistraţi în sistemul de asigurări sociale spaniol se află în creştere de 43 de luni consecutive.

„Economia spaniolă creşte sănătos. Piaţa muncii este una dinamică, în evoluţie constantăî, spune Javier Diaz Gimenez, profesor de economie la IESE Business School din Madrid.

Multe din noile poziţii create sunt în domeniul tehnologic.

Această schimbare economică a modificat profilul celor care vin în Spania. Imigranţii de astăzi ìsunt mai puţin concentraţi pe muncă slab calificată, nu mai sunt la fel de săraci“, spune Carmen Gonzales Enriques, analist la Elcano Royal Institute.

Potrivit acesteia, mai mulţi imigranţi vin de asemenea din motive politice, cum ar fi turbulenţele din Venezuela.

Şi totuşi, economia spaniolă mai are de recuperat. În ciuda creşterii numărului locurilor de muncă, salariile sunt scăzute, şomajul se situează în continuare la 17,2%, iar peste un sfert din cei angajaţi au contracte temporare.

Deşi economia este mai echilibrată, aceasta depinde în continuare extrem de mult de joburi sezoniere part-time din turism.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO