Business Internaţional

Spania reduce temporar taxele pentru a-şi apăra cetăţenii de şocul energiei scumpe. În Italia, oficialii anunţă că preţurile electricităţii şi gazelor vor creşte cu 40% în T3/2021

Spania reduce temporar taxele pentru a-şi apăra...

Autor: Catalina Apostoiu

14.09.2021, 22:22 1546

♦ Grecia a anunţat un fond de tranziţie energetică de 150 milioane de euro pentru compensarea creşterilor recente la electricitate.

Majorarea puternică a preţu­rilor electricităţii şi gazelor din Europa pune pe jar guvernele din Uniunea Europeană şi nu numai.

Spania a anunţat reduceri temporare de taxe pentru a diminua impactul resimţit de consumatori în condiţiile în care şi alte ţări încearcă să minimizeze consecinţele politice ale creşterilor.

În Italia, oficialii anunţă că preţurile vor creşte cu 40% în T3, după o majorare de 20% în T2. În Marea Britanie, organizaţiile de caritate avertizează cu privire la o viitoare „raţionalizare a căldurii“ de către gospodării.

O combinaţie de factori, printre care o criză globală de gaze, o producţie redusă de energie eoliană, cererea puternică generată de redresarea economiilor, cererea crescută de GNL din partea Chinei, a împins preţurile energiei la niveluri record în Europa conti­nentală şi UK.  În acest context, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că taxele pe electricitate vor fi reduse cu 1,4 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an, în timp ce o sumă de 650 milioane de euro extrasă din „profiturile extra­ordinare“ ale com­pa­niilor de energie va fi „redirec­ţionată către con­sumatori“, relatează Financial Times.

Guvernul a anunţat deja o reducere temporară a TVA pe energie, o măsură ale cărei efecte au fost diluate de creşterea continuă a preţurilor.

Unii comentatori s-au declarat sceptici cu privire la şansele lui Sanchez de a-şi atinge obiectivele.

„În Spania, resimt impactul la nivelul buzunarelor, însă problema nu este una exclusiv spaniolă; este o problemă europeană, dacă nu chiar mondială“, arată Angel Talavera, de la Oxford Economics.

„Problema este că, din cauza modului diferit în care funcţionează piaţa spaniolă, o mare parte a lumii nu a resimţit tendinţa, însă mai devreme sau mai târziu aceasta va apărea în alte ţări“.

Într-adevăr, în ultimele zile, guvernul francez a sugerat că va analiza creşterea numărului de persoane care se califică pentru subvenţii directe pentru plata combustibililor, în timp ce Grecia a anunţat un fond de tranziţie energetică de 150 milioane de euro pentru compensarea creşterilor recente la electricitate.

Recent, preţurile la electricitate pe piaţa germană de wholesale cu livrare anul viitor au înregistrat o dublare faţă de nivelul la care au început anul, depăşind recordul anterior atins în vara anului 2008, când preţurile petrolului se apropiau de 150 $ pe baril.

În Italia, ministrul pentru tranziţie ecologică Roberto Cingaloni a declarat că preţurile energiei vor creşte cu 40% în trimestrul trei, în condiţiile în care ţara începe să resimtă impactul crizei mondiale de gaze. În T2, preţurile au crescut deja cu 20%, notează Bloomberg.

În Marea Britanie, organizaţiile de caritate avertizează că mult mai multe gospodării vor fi forţate la măsuri „disperate“ cum ar fi raţionalizarea căldurii în această iarnă, potrivit Financial Times.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO