Business Internaţional

Spania reactualizează rapoartele economice din T2: Produsul intern brut a suferit un declin de 17,8%, cea mai mare scădere înregistrată vreodată

Spania reactualizează rapoartele economice din T2:...

Autor: Eduard Ivanovici

24.09.2020, 16:47 195

Economia spaniolă a intrat în recesiune tehnică în T2/2020 după ce a înregistrat o scădere de 17,8% între aprilie şi iunie. Produsul intern brut (PIB) a suferit cel mai grav declin de când au început să fie raportate rezultatele trimestriale de Institutul Naţional de Statistică (INE), adică din 1970. Ultima dată când ţara a trecut printr-o perioadă asemănătoare din punct de vedere economic a fost în timpul Războiului Civil Spaniol din 1936-1939, scrie El País.

Totuşi, contracţia nu a fost atât de gravă precum estima INE la sfârşitul lunii iulie, preconizându-se atunci un declin de 18,5%. Diferenţa faţă de aceeaşi perioadă din 2019 este de 21,5%, sub estimările de acum două luni de 22,1%. Până acum, cea mai mare scădere economică pe care a înregistrat-o Spania a fost în al doilea trimestru din 2009, în mijlocul crizei financiare, când output-ul a scăzut cu 4,4% de la un an la altul.

Spania continuă să fie una dintre cele mai afectate ţări în contextul crizei coronavirusului. În Europa, doar Regatul Unit a publicat un bilanţ similar, PIB-ul britanic scăzând cu 21,7%. Între timp, economia franceză a scăzut cu 18,9%, PIB-ul Italiei a suferit un declin de 17,7%, iar Portugalia a înregistrat o contracţie de 16,3%.

Cei doi factori care determină scăderea masivă a economiei spaniole sunt măsurile dure de distanţare socială şi dependenţa de sectoarele lovite în plin de pandemie, cum ar fi ospitalitatea, transporturile, entertainment-ul şi, în general, toate activităţile care necesită interacţiune socială.

În Grecia, veniturile din turism vor scădea, cel mai probabil, cu 80% anul acesta şi vor ajunge la 3,5 miliarde de euro, faţă de 18,2 miliarde în 2019.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO