Business Internaţional

Spania, o ţară care-şi importă 99% din necesarul de hidrocarburi, ar putea ajunge până în 2031 exportator de gaze naturale

Principalele depozite offshore de hidrocarburi se situează în zona Insulelor Canare şi în Golful Valencia, aproape de celebra staţiune Ibiza. Foto Shutterstock

Principalele depozite offshore de hidrocarburi se situează în zona Insulelor Canare şi în Golful Valencia, aproape de celebra staţiune Ibiza. Foto Shutterstock

Autor: Bogdan Cojocaru

28.03.2014, 00:03 2749

Spania, în prezent una dintre ţările cel mai dur lovite de criză şi care-şi importă 99% din necesarul de hidrocarburi, ar putea ajunge până în 2031 exportator de gaze naturale prin exploatarea unor câmpuri de gaze conven­ţionale nou descoperite şi a rezervelor de gaze de şist, scrie The Guardian, care citează o analiză a Deloitte.

Informaţia vine în condiţiile în care în contextul crizei din Ucraina devin tot mai puternice vocile care spun că gazele de şist sunt soluţia Europei pentru reducerea dependenţei de importurile de gaze ruseşti.

Independenţa energetică şi producerea gazelor de şist ar trebui să fie prima problemă din agenda politică a Europei, a afirmat premierul britanic David Cameron. El a descris criza din Crimeea, anexată de Rusia, ca pe un semnal de trezire pentru statele care sunt dependente de gazele ruseşti.

În Marea Britanie, dezvoltarea industriei gazelor de şist este împiedicată de protestele contra metodei controversate de extragere, fracturarea hidraulică, un procedeu care presupune injectarea sub presiune a unui amestec de substanţe toxice în sol, notează Euroactiv.

De asemenea, preşedintele Statelor Unite Barack Obama a declarat că „Europei i-ar fi de folos să analizeze cum să-şi folosească propriile resurse energetice şi cum SUA ar putea furniza energie adiţională“. SUA este pionierul industriei gazelor de şist. În Spania, descoperirea a două noi depozite offshore semnificative de gaze naturale şi perspectivele oferite de potenţiale resurse de gaze de şist în mai multe regiuni au stârnit o adevărată goană după „aurul negru“. Cererea pentru licenţe de explorare a crescut cu 35% din 2012.

Analiza Deloitte sugerează că industria petrolieră ar putea crea 250.000 de locuri de muncă  - aceasta într-o ţară care acum are şase milioane de şomeri - şi ar ajunge să genereze peste 4% din PIB până în 2065. Firma estimează că Spania ar putea deveni exportator de gaze până în 2031, când va produce 20% din petrolul pe care-l consumă.

Principalele depozite offshore de hidrocarburi se situează în zona Insulelor Canare şi în Golful Valencia, aproape de celebra staţiune Ibiza. Regiunile sunt renumite pentru frumuseţea naturii, astfel că planurile guvernului de a le deschide pentru exploatarea hidrocarburilor întâmpină opoziţie puternică. Luna trecută 20.000 de persoane au mărşăluit prin Ibiza pentru a protesta contra acestor planuri.

Zonele cu cel mai mare potenţial pentru gazele de şist sunt în nord, mai ales în Ţara Bascilor, în Cantabria şi Asturias, unde au început şi primele explorări.

Mai multe guverne regionale au scos în afara legii fracturarea hidraulică, însă anul trecut guvernul central s-a folosit de majoritatea parlamentară pentru a adopta o legislaţie care limitează puterea de decizie a admi­nistraţiilor regionale în această pro­blemă.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO