Business Internaţional

Spania, în luptă cu istoria: Guvernul de la Madrid se chinuie să salveze zonele rurale ale ţării, afectate de decenii întregi de migrare către marile oraşe

Esco, un sat abandonat din comunitatea autonomă Aragon (Foto: Profimedia)

Esco, un sat abandonat din comunitatea autonomă Aragon (Foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

18.05.2021, 11:10 264

Declinul populaţiei rurale din Spania a tulburat autorităţile şi cetăţenii pentru cel puţin 50 de ani, însă criza generată de COVID-19 ar putea schimba radical peisajul, conform Bloomberg.

Pentru prima dată în ultimele decenii, unele localităţi de lângă principalele centre urbane ale ţării încep să înregistreze creşteri ale numărului de cetăţeni, în condiţiile în care restricţiile de circulaţie şi temerile provocate de răspândirea virusului stimulează cererea de locuinţe spaţioase, aflate mai aproape de natură.

Trendul este în creştere şi în ţări precum Marea Britanie şi Statele Unite, însă situaţia din Spania vine „la pachet” cu o provocare suplimentară. Într-o ţară în care unele regiuni sunt extrem de slab populate, guvernul încearcă să încurajeze oamenii să rămână la sate şi după ce va lua sfârşit pandemia.

Administraţia premierului Pedro Sanchez a promis să susţină trendul, exploatând cei 140 de miliarde de euro pe care îi va primi prin intermediul planului de recuperare UE de-a lungul următorilor şase ani. Astfel, guvernul plănuieşte să cheltuie tot mai mult pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi oportunităţilor din mediul rural.

„Fondurile europene schimbă tot, permiţându-ne să ajutăm o porţiune a populaţiei rurale care nu este conectată la noile tehnologii”, spune Francesc Boya, secretar general al Ministerului Tranziţiei Ecologice responsabil pentru politicile demografice.

Guvernul de la Madrid intenţionează să cheltuie 2,3 miliarde pentru asigurarea cu fibră optică a întregii ţării până în 2025 şi 2 miliarde de euro pentru extinderea infrastructurii 5G. Mai mult, autorităţile vor să aloce câteva miliarde de euro restaurării clădirilor municipale din zonele rurale şi să protejeze patrimoniul natural în timp ce va susţine agricultura sustenabilă, pescuitul şi gestionarea pădurilor.

Totuşi, procesele se vor extinde pe o perioadă lungă de timp. Pe măsură ce campania de vaccinare din Spania continuă să avanseze, oamenii încep să ia în calcul reîntoarcerea în zonele urbane, forţând guvernul să îşi accelereze planurile în perioada următoare.

Spaniolii au început să se mute en masse la oraşe odată cu începutul anilor 1950, la peste un deceniu de la sfârşitul Războiului Civil. Primul şi cel mai mare exod rural al Spaniei a durat până în 1991, ridicând porţiunea de cetăţeni din mediul urban de la 60% la 80%, conform băncii centrale.

Bazându-ne pe numărul de kilometri pătraţi care conţin cel puţin un locuitor, doar 13% din teritoriul Spaniei este populat, faţă de 70% în Franţa şi 60% în Germania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO