Business Internaţional

Spania a naţionalizat Bankia, a patra mare bancă a ţării, în cea mai mare salvare a unei instituţii financiare

Spania a naţionalizat Bankia, a patra mare bancă a ţării, în cea mai mare salvare a unei instituţii financiare

Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

11.05.2012, 00:03 653

Spania a naţionalizat Bankia, a patra mare bancă a ţării, în speranţa că astfel va putea recâştiga încredrea pieţelor că instituţia este viabilă şi va asigura investitorii că statul poate gestiona criza bancară care durează deja de patru ani, scrie presa internaţională.

Bankia deţine o cotă de 10% din valoarea totală a depozitelor bancare din Spania, ceea ce înseamnă că aceasta este de departe cea mai mare bancă pe care o salvează guvernul în istoria recentă.

Banca a fost formată în iulie 2010, când autorităţile au obligat şapte bănci de economii mai mici să fuzioneze pentru a evita falimentul. Noua structură a fost controlată iniţial de holdingul Banco Financiero y de Ahorros (BFA), care era deţinut de cele şapte bănci. Cele mai toxice active ale instituţiilor au fost transferate către BFA, care a obţinut ulterior un ajutor guvernamental de 4,5 miliarde euro prin intermediul fondului de salvare FROB.

Recent, autorităţile iberice au decis să convertească în acţiuni datoria de 4,5 miliarde euro pe care o avea de plătit BFA cu o dobândă anuală de 7,75%. Astfel, guvernul a ajuns să controleze 45% din acţiunile Bankia. Pieţele se aşteaptă ca BFA şi Bankia să fie unite, iar autorităţile să injecteze zece miliarde euro în capitalul băncii.

Expunerea Bankia pe active imobiliare cu probleme, inclusiv împrumuturi neper­formante şi proprietăţi rechiziţionate, se ridică la 32 miliarde euro. Suma se aşază pe un fundal în care economia iberică intră pentru a doua oară în recesiune şi unul din patru spanioli nu are loc de muncă, ceea ce înseamnă că populaţia are dificultăţi în a-şi plăti împrumuturile. Bankia deţine active în valoare totală de 300 miliarde euro, echivalentul a aproximativ o treime din Produsul Intern Brut al Spaniei. Activele imobiliare ale băncii ajung la 38 miliarde euro.

O măsură luată anterior de autorităţi pentru Bankia a constat în înlocuirea preşedintelui Rodrigo Rato cu Ignacio Goirigolzarri. Rato a condus operaţiunea de listare a Bankia la bursa din Madrid în 2011 cu intenţia de a accesa noi surse de capitalizare. Înainte de listare, cele şapte bănci membre transferaseră toate activele toxice în BFA, păstrând activele bune în Bankia. De la listare şi până în prezent, preţul acţiunilor Bankia a scăzut cu 40%.

Randamentul obligaţiunilor Spaniei a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel de la sfârşitul lunii noiembrie, la 6,07%, aproape de niveluri considerate nesustenabile pe termen lung.

Analiştii estimează că datoria publică a Spaniei ar rămâne sub 100% din PIB, în linie cu cele ale Franţei şi Germaniei, chiar dacă statul ar injecta în sectorul bancar în totalitate fondurile estimate la 40-50 de miliarde de euro de care băncile au nevoie pentru a se proteja împotriva unor even­tuale pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO