Business Internaţional

Şoselele şi căile ferate sunt în centrul planului de investiţii al UE pentru Balcanii de Vest

Şoselele şi căile ferate sunt în centrul planului de...

Autor: Catalina Apostoiu

08.10.2020, 00:05 717

Comisia Europeană a prezentat un plan de investiţii pentru Balcanii de Vest, sperând că acesta va aduce investiţii în regiune, va accelera ecologizarea şi va întări cooperarea regională, relatează Euractiv.

Presupunând că bugetele de asistenţă preaderare vor rămâne la nivelul de 12,6 mld. de euro convenit de liderii europeni în vară, Comisia intenţionează să aloce investiţii de 9 miliarde de euro pentru cele şase şări care plănuiesc să adere la bloc.

În plus, Comisia vizează crearea unei facilităţi de garanţii pentru a încuraja investiţii publice şi private adiţionale de până la 20 miliarde de euro.

În total, injecţiile ar putea reprezenta aproape o treime din PIB-ul total al regiunii, situat în prezent la aproximativ 100 miliarde de euro, şi duce la o creştere de 3,6%, speră Comisia. Regiunea include Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia.

UE a alocat deja 3,3 mld. de euro pentru susţinerea economiilor cu probleme ale regiunii, însă noul plan se concentrează pe o perioadă mai lungă de timp. Îmbunătăţirea infrastructurii de transport va fi un focus major al planului pe şapte ani.

„Trebuie să legăm regiunea de Europa, mult mai bine, dar trebuie să asigurăm legături şi în interiorul regiunii“, a declarat comisarul european pe probleme de extindere Oliver Varhelyi.

Deşi Comisia a anunţat că doreşte să investească în „trans­port sustenabil“, aproximativ jumătate din proiectele de trans­port sugerate se concentrează pe autostrăzi, Comisia inten­ţio­nând să finanţeze aproximativ o pătrime din costurile acestora.

Investiţiile propuse în energie regenerabilă se concentrează doar pe energia hidro din regiune, cu excepţia proiectelor solare şi eoliene din Macedonia de Nord.

Comisia pariază de asemenea pe gaze pentru susţinerea tranziţiei dinspre cărbune în regiune, cărbunele reprezentând încă principala sursă de energie în ţările respective.

În ceea ce priveşte mediul, Comisia intenţionează să investească în managementul apei reziduale, curăţarea râurilor.

În planul de finanţare al UE, un accent major va fi pus şi pe infrastructura digitală. „Când regiunea va deveni mai atractivă pentru investitori, mediul economic va deveni mai atractiv pentru elite, iar oamenii înalt calificaţi şi cu educaţie superioară se vor întoarce în regiune“, a arătat Varhelyi.

Acesta a avertizat însă că dacă va fi observat orice regres sau suspendare a reformelor, continuarea finanţării va deveni dificilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO