Business Internaţional

Sonda spatiala europeana Beagle, in drum spre Marte

04.06.2003, 00:00 22

Europa a facut primul sau pas de succes catre Marte lansand nava spatiala Mars Express de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
O racheta ruseasca Soiuz a transportat aparatul spatial Mars Express, in valoare de 300 milioane de euro si cantarind 1,2 tone, catre o orbita temporara, lansandu-l apoi in calatoria sa interplanetara ce va dura sase luni.
Sute de lucratori  rusi din industria spatiala si oameni de stiinta vest-europeni au salutat lansarea rachetei pe cerul de noapte al Kazahstanului. "Acesta este un moment cu adevarat istoric," a declarat David Southwood, director al departamentului de stiinta din cadrul ESA. "Este foarte important ca Europa, si nu numai America, sa  intreprinda explorari planetare".
Cea mai inovativa parte a acestei misiuni este sonda spatiala Beagle II, construita de catre britanici. In timp ce corpul principal al navetei va orbita in jurul planetei Marte Craciunul viitor, Beagle va fi parasutat pe suprafata planetei rosii. Aici, robotul se va deschide si va incepe sa analizeze solul in cautarea unor urme de viata, trecute sau prezente.
Beagle, denumita astfel dupa nava cu care omul de stiinta Charles Darwin a navigat spre arhipelagul Galapagos, este echipat cu un instrument ce va explora subsolul si va extrage mostre si cu un laborator in miniatura care va incalzi aceste mostre, cautand dovezi de ordin molecular ale existentei vietii.
"Ceea ce s-a intamplat pe Marte este extrem de important pentru ca aceleasi evenimente pot avea loc si pe Pamant," a declarat profesorul Southwood.
Mars Express este ultima dintr-o serie de 30 de misiuni avand ca destinatie planeta Marte, numai cateva dintre acestea fiind de succes.
Ultima misiune lansata in afara Statelor Unite, expeditia ruseasca Mars 96, s-a prabusit in Pacific nereusind sa depaseasca forta de gravitatie a Pamantului. Oamenii de stiinta au fost insa convinsi ca prima misiune pur europeana catre aceasta planeta se va desfasura conform planului.
Intr-o perioada in care acest sector al lansarilor se afla in mijlocul recesiunii, un zbor de succes a fost esential pentru incercarile industriei spatiale a Rusiei de a prezenta racheta Soiuz ca pe o racheta ieftina si de incredere pentru misiunile comerciale si stiintifice.
O vizita de succes pe Marte va fi cu atat mai importanta in ceea ce priveste eforturile ESA de a reaprinde entuziasmul public si al politicienilor pentru explorarile spatiale.
Desi lansarea Mars Express in calatoria sa de 400 de milioane de km a fost una reusita, pot aparea destule nereguli pana la sfarsitul calatoriei, in special in ceea ce priveste inovativul, dar riscantul Beagle.
"Lansarea Mars Express catre planeta rosie a fost una de succes, insa, dupa cum stiu toti parintii, acesta este numai inceputul", a declarat profesorul Southwood.
Posibilitatea de a calatori catre Marte apare la fiecare 26 de luni, in momentul in care Soarele, Pamantul si Marte sunt perfect aliniate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO