Business Internaţional

Social-democraţii germani resping cererile NATO de a aloca 2% pentru Apărare: Spunem NU răspicat celor două procente cerute de Donald Trump. Din cauza istoriei sale, Germania nu trebuie să-şi crească efectivele militare

Social-democraţii germani resping cererile NATO de a...

Autor: Marian Avram

06.08.2017, 03:59 490

Cu puţin peste o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, Martin Schulz, liderul SPD şi propunerea socialiştilor pentru funcţia de cancelar, şi Thomas Opperman, liderul grupului SPD din Bundestag, au lansat un atac fără precedent la adresa cancelarului Merkel şi a ministrului Apărării, Ursula von der Leyen.

”Spunem nu răspicat celor două procente cerute de Trump şi alianţei CDU/CSU. Nu numai că este nerealist, însă este pur şi simplu obiectivul greşit”, se arată într-un comunicat semnat de cei doi lideri ai SPD.

Astfel, social-democraţii se opun liderilor americani, care au solicitat Germaniei creşterea cheltuielilor militare cu mult timp înainte ca Donald Trump să devină preşedintele Statelor Unite.

În majoritatea sondajelor, SPD se află cu 15% în spatele creştin-democraţilor, iar liderii socialişti încearcă să reducă acest handicap. Ei precizează că, pentru a atinge procentul cerut de NATO, Germania ar trebui să îşi dubleze cheltuielile pentru apărare. În acest caz, au continuat cei doi lideri socialişti, Germania ar deveni cea mai mare putere militară a Europei, iar nimeni nu vrea asta din cauza trecutului Germaniei.

În schimb, Sculz şi Opperman sunt de părere că Germania trebuie să se concentreze pe consolidarea şi întărirea apărării în cadrul Uniunii Europene şi, în cele din urmă, pe înfiinţarea unei armate europene.

”Merkel şi CDU/CSU se fac mici în faţa lui Donald Trump când trebuie să răspundă provocărilor legate de ţinta de două procente, spunând că vor aloca mai mulţi bani pentru că nu au nicio idee despre ce ar trebui să facă”, adaugă cei doi socialişti, care consideră că trebuie investiţi bani în diplomaţie, ajutoare umanitare şi în prevenirea crizelor, nu în mijloace militare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO