Business Internaţional

Société Générale, acţionarul BRD, plănuieşte să îşi extindă divizia dedicată clienţilor corporate, într-un moment în care CEO-ul Frederic Oudea încearcă să reanimeze divizia de investiţii a băncii

Astăzi, acţiunile SocGen au crescut cu peste 3% pe Bursa din Paris

Astăzi, acţiunile SocGen au crescut cu peste 3% pe Bursa din Paris

Autor: Eduard Ivanovici

10.05.2021, 16:14 110

Société Générale plănuieşte să se bazeze mai puţin pe divizia de trading pe măsură ce CEO-ul Frederic Oudea încearcă să reanimeze divizia de investiţii a băncii, afectată de o serie de pierderi pe piaţa de capital, conform Bloomberg.

Creditorul cu sediul în Paris a declarat că se va concentra mai mult pe sectorul serviciilor dedicate clienţilor corporate, urmând să aloce tot mai multe fonduri diviziilor de finanţare, consiliere şi tranzacţii bancare. Firma se aşteaptă ca veniturile din aceste divizii să înregistreze o creştere de 10% până în 2023.

Oudea se alătură astfel eforturilor lansate de alţi bancheri europeni, prin care se urmăreşte accentuarea serviciilor bancare destinate sectorului corporate, încercându-se o reducere a nivelului de volatilitate al veniturilor. Prin comparaţie, Deutsche Bank – cea mai mare bancă din Germania – a ales o abordare mai strictă, încheind complet tranzacţiile cu acţiuni.

Divizia dedicată pieţei de capital din cadrul SocGen, care a provocat primele pierderi anuale ale băncii din ultimele trei decenii, şi-a revenit în ultimul trimestru cu cea mai bună performanţă din 2015. Compania franceză îşi propune să raporteze o creştere anuală de 3% a veniturilor diviziilor de finanţare şi consiliere între 2020 şi 2023. În plus, acţiunile băncii au crescut cu peste 50% de la începutul anului până acum.

Veniturile create de divizia pentru pieţe globale au scăzut treptat în ultimii ani, de la 5,9 miliarde de euro în 2017 la 5,2 miliarde în 2019 şi 4,2 miliarde anul trecut.

Numărul creditorilor europeni care au decis să îşi concentreze atenţia asupra serviciilor bancare dedicate întreprinderilor a crescut constant în ultimii ani, însă succesul s-a împărţit în mod inegal de-a lungul continentului, întrucât ratele negative ale dobânzilor au avut un cuvânt greu de spus asupra veniturilor generate de credite.

Frederic Oudea este cel mai longeviv director executiv al unei bănci europene importante, fiind de 13 ani la cârma Société Générale. În timpul mandatului său, acţiunile companiei au scăzut cu circa 60%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO