Business Internaţional

SocGen se pune la adapost de ofertele ostile

21.03.2006, 00:00 14

Grupul bancar francez se teme de concurenta din ce in ce mai puternica de pe piata bancara si cauta noi solutii de dezvoltare.

Societe Generale este considerata atat tinta unei preluari, cat si un posibil cumparator, in contextul discutiilor intre Caisse d''Epargne si Banque Populaire privind fuziunea dintre cele doua institutii, in urma carora va fi creata banca Natixis, cu o valoare de piata de peste 20 miliarde de euro.

Societe Generale inregistreaza o crestere care ii permite sa ramana independenta, in pofida informatiilor privind o posibila preluarea a bancii franceze, a declarat presedintele bancii, Daniel Bouton.

"Cea mai buna aparare a Societe Generale o reprezinta performantele sale si cultura corporatista", a declarat Bouton.

Societe Generale a reusit sa ramana independenta in 1999, cand banca rivala BNP a incercat sa preia atat banca de investitii Paribas, pentru care Societe Generale lansase o oferta, cat si Societe Generale.

BNP a reusit sa achizitioneze Paribas, dar Societe Generale si-a pastrat independenta.

Bouton a refuzat sa comenteze, saptamana trecuta, informatiile privind o posibila oferta de preluare din partea bancii americane Citigroup.

Pe de alta parte, unii analisti economici sunt de parere ca in urma crearii bancii Natixis vor exista presiuni ca Societe Generale sa realizeze o achizitie importanta, pentru a-si mentine pozitia.

"Este nevoie de o achizitie despre care sa putem afirma cu certitudine ca, in urma traumei unei fuziuni, noua entitate va fi mai buna pe termen mediu si lung decat este Societe Generale in prezent. Acest lucru este posibil, dar nu usor, luand in considerare cresterea si profitabilitatea noasta", a precizat Bouton.

Societe Generale este a sasea banca din zona euro, in functie de valoarea de piata, si a anuntat o crestere cu 41,9% a profitului net in ultimul trimestru al anului 2005.

Pentru a face fata concurentei de pe piata franceza, Societe Generale a realizat recent o serie de achizitii, in principal pe pietele emergente din Europa de Est, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

SocGen a raportat pentru 2005 un profit de 4,45 miliarde euro (5,28 miliarde dolari), in crestere cu 35,5% fata de anul precedent. Societe Generale este prezenta pe piata romaneasca din 1999 cand a achizitionat pachetul majoritar de actiuni la grupul BRD.



Se consolideaza

* Presedintele SocGen este de parere ca pietele financiare sunt in continua consolidare

* Datorita numarului mare de preluari din domeniu, grupul francez intentioneaza sa-si intareasca pozitia pe piata

* Fuziunea dintre Caisse d''Epargne si Banque Populaire va crea un gigant bancar pe piata europeana, in valoare de 20 mld. euro

* Profiturile inregistrate de SocGen in 2005 au fost de 4,45 miliarde euro, in crestere cu peste 35% fata de 2004

* Grupul francez a achizitionat in 1999 grupul romanesc BRD

alexandru.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO