Business Internaţional

SocGen: Băncile europene au nevoie de mai multe fuziuni

SocGen: Băncile europene au nevoie de mai multe fuziuni

Autor: Catalina Apostoiu

05.09.2016, 00:00 310

Procesul de reformare a băncilor din Europa ar trebui accelerat prin crearea unui sistem bancar paneuropean şi încheierea unui număr mai mare de fuziuni transnaţionale în interiorul Uniunii Europene, a declarat Lorenzo Bini Smaghi, preşedintele băncii franceze Société Générale, pentru CNBC.

Afirmaţiile lui Smaghi vin după ce săptămâna trecută CEO-ul celei mai mari bănci germane, Deutsche Bank, a făcut o declaraţie similară, indicând că sunt necesare mai multe fuziuni în sistemul bancar european pentru ca acesta să devină mai profitabil.

„Avem nevoie de un sistem bancar european”, a declarat Bini Smaghi, membru al consiliului guvernator al Băncii Centrale Europene în perioada de apogeu a crizei financiare mondiale. Potrivit lui John Cryan, şeful Deutsche Bank, băncile europene au în faţă o „dilemă fundamentală” generată de o competiţie prea mare, condiţiile economice dificile şi scăderea generală a profiturilor. Băncile italiene s-au aflat în centrul atenţiei în acest an pe fondul temerilor legate de solvabilitatea acestora.

Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), cea mai veche bancă din lume, a obţinut un pachet de susţinere financiară de 5 miliarde de euro în iulie, după ce preţul acţiunilor acesteia o luase puternic la vale din cauza îngrijorărilor privitoare la portofoliul său de credite neperformante. Potrivit lui Smaghi, Italia nu va apela probabil la Mecanismul European de Stabilitate (ESM) pentru a-şi ajuta băncile.

“Aceşti bani publici sunt acordaţi când nu mai sunt alte fonduri disponibile. Nu este cazul Italiei”, a declarat Smaghi.

“Cea mai importantă nu este numai problema solvabilităţii, ci şi a profitabilităţii. Pot aceste bănci să atragă capital privat pe viitor?”, a adăugat preşedintele SocGen.

Acesta s-a alăturat în acelaşi timp altor lideri din sectorul bancar european care cer comitetului de la Basel pentru supraveghere bancară să clarifice ce se va întâmpla cu regulile de capital la nivel mondial în condişiile în care acesta intră în următoarea etapă de reformare post-criză. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO