Business Internaţional

Soarta comertului mondial - subiect de discutii aprinse la Cancun

10.09.2003, 00:00 19



Cu doi ani in urma, ministrii din Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) credeau ca in 2003 Runda Doha de negocieri va fi aproape de final. Acum, la intalnirea de la Cancun, care incepe astazi, ei se vor stradui sa recupereze din timpul pierdut.



Daca vor reusi, ar mai exista o sansa ca runda sa se finalizeze pana la sfarsitul anului 2004, asa cum se stabilise initial. Daca insa intalnirea va fi un esec, OMC va intra intr-o situatie de criza.



O intrerupere a negocierilor apare destul de putin probabila, deoarece nici una dintre cele 146 de state membre ale OMC nu doreste o "reluare" a episodului de la Seattle de acum patru ani. Totusi, aceste state ajung la Cancun, Mexic, impartite deja in tabere.



Obstacolele pot aparea in calea compromisurilor, cel mai probabil, in ultimele ore ale celei de-a cincea zile a intalnirii, care incepe de astazi. Guvernele nu vor fi dispuse pana in ultimul moment sa renunte la pozitiile castigate cu greu prin negocieri.



Propuneri si conflicte de interese



La cererea altor membri, SUA si Uniunea Europeana au propus luna trecuta masuri de liberalizare. Dar desi acestea declara ca nu vor sa incheie un acord intre ele, asa cum au facut in Runda Uruguay, propunerile lor nu au multumit pe nimeni.



Marii exportatori de produse alimentare si tarile in curs de dezvoltare au considerat ca propunerile sunt prea timide. Pe de alta parte, tarile recunoscute pentru politicile lor protectioniste, ca de exemplu Japonia, spun ca masurile sunt prea drastice. Initiativa SUA si UE a determinat 20 de tari mai sarace sa propuna contra-masuri foarte dure.



Nu se poate sti daca acesti factori vor duce la un impas, si nici daca parteneriatul SUA-UE sau alianta "Grupul celor 20" (G20) vor fi divizate de evenimentele de la Cancun. Autoritatile de la Washington afirma ca vor continua sa impuna aplicarea unei reforme radicale in domeniul agriculturii, care va insemna mult mai mult decat intelegerea cu Bruxelles-ul.



Eterogenul "Grup al celor 20" pare a fi si mai instabil. Grupul a fost creat in 1999, fiind format din 19 state industrializate si in curs de dezvoltare, Uniunea Europeana si institutiile de la Bretton Woods (FMI si Banca Mondiala), cu scopul de a promova stabilitatea economica si financiara mondiala. In ultima vreme, Brazilia, membru important al G20, pare sa ia locul Indiei ca lider al tarilor in curs de dezvoltare din OMC.



Aceasta va fi o "miscare" importanta, dat fiind faptul ca patru cincimi din membrii OMC sunt tari in curs de dezvoltare, multe dintre acestea vrand sa-si impuna punctul de vedere. Brazilia este mult mai entuziasta decat India in privinta rundei, despre care crede ca reprezinta cea mai buna ocazie de a liberaliza comertul cu produse agricole.



Ce se va discuta la Cancun?



* Cea mai importanta problema de rezolvat este agricultura, vazuta de multe tari sarace drept criteriul dupa care Runda Doha va fi (sau nu) considerata "o runda a dezvoltarii".



La Cancun, ministrii trebuie sa realizeze un proiect care se va adresa, in principal, celor "trei piloni" ai comertului cu produse agricole: protectia fata de importuri, subventii pentru exportatori si ajutoarele acordate pe plan intern agricultorilor.



Acest proiect se anunta foarte controversat. Se va propune eliminarea treptata a subventiilor pentru export si reducerea drastica a celor acordate agricultorilor, mult peste ce Uniunea Europeana este dispusa sa accepte.



De asemenea, proiectul contine o formula de reducere a taxelor vamale ce se va aplica tarilor bogate, si o alta care va fi aplicata in cazul tarilor sarace, prin care acestea din urma vor putea sa reduca mai putin taxele vamale aplicate in prezent.



SUA si UE se opun insa aplicarii acestui sistem Braziliei si altor exportatori competitivi.



Japonia se anunta si ea impotriva reducerii taxelor vamale excesive, deoarece acest stat practica taxe de aproape 500% la importurile de orez.



* La Cancun se va mai stabili un program de derulare a negocierilor in privinta deschiderii de noi piete pentru alte produse decat cele agricole, in principal bunuri industriale. Desi in medie taxele vamale la aceste produse aplicate de statele industrializate se situeaza sub 5%, in ceea ce priveste textilele sau alte bunuri exportate de tarile in curs de dezvoltare, tarifele sunt inca ridicate.



Pe acest segment, va fi aprobata o formula non-lineara care se va aplica la toate produsele si tuturor tarilor, cu exceptia celor mai sarace. Aceasta masura va permite tarilor in curs de dezvoltare care in prezent practica taxe vamale mari sa mentina gradul de protectie la un nivel relativ ridicat, ceea ce va mai potoli ambitiile tarilor bogate de a intra pe aceste piete considerate cu potential.



* Ministrii vor stabili un nou termen limita pentru incheierea negocierilor in privinta unei liste cu asa-numitele "indicative geografice" pentru vin, bauturi spirtoase si diverse sortimente de branzeturi. Lista va contine acele produse ale caror denumiri contin numele regiunilor de unde provin bunurile respective.



Termenul limita initial fusese chiar intalnirea de la Cancun, insa negocierile s-au intrerupt deoarece statele nu au cazut de acord asupra scopului listei. In timp ce UE doreste ca lista sa ofere protectie pe plan mondial produselor enumerate, SUA, Australia si alte state considera sa lista ar trebui sa aiba doar rol consultativ.



* Un alt aspect pus in discutie se refera la investitiile straine. Astfel, se vor aproba reglementari ce vizeaza transparenta si eliminarea discrminarilor, dar nu vor obliga tarile sa-si deschida pietele investitiilor straine. De asemenea, ministrii vor negocia si "problemele Singapore", care se refera la concurenta, transparenta in achizitiile publice si facilitarea comertului.



* La Cancun vor fi supuse spre aprobare si 24 de masuri care privesc tratamentul diferentiat ce va fi aplicat tarilor sarace. Prevederile existente vor deveni astfel "mai precise, mai eficiente si operationale".



* Discutiile privind serviciile nu se vor lovi de obstacole majore, in acest caz negocierile depinzand de capitolul referitor la agricultura.



* In ceea ce priveste mediul inconjurator, se vor avea in vedere legaturile dintre reglementarile OMC si acordurile multilaterale existente, precum si barierele tarifare si netarifare aplicate bunurilor si serviciilor care afecteaza mediul inconjurator.



* Un punct sensibil este cererea facuta de patru tari din vestul Africii, producatoare de bumbac (Burkina Faso, Benin, Ciad si Mali), privind eliminarea subventiilor acordate in prezent de SUA, Europa si China, in valoare de 6 miliarde de dolari anual. Cele patru state estimeaza ca agricultorii lor pierd in fiecare an 250 milioane de dolari din cauza concurentei distorsionate si a scaderii preturilor mondiale.



Cine sunt personajele principale?



Pascal Lamy, comisarul Uniunii Europene pentru comert, va avea o mare contributie la succesul Rundei Doha. El coopereaza cu Robert Zoellick, reprezentantul Statelor Unite, si doreste ca totul sa se termine inainte de expirarea mandatului sau din noiembrie 2004. Parteneriatul SUA-UE este considerat crucial pentru depasirea tuturor obstacolelor.



Din partea statelor in curs de dezvoltare, un negociator de seama este Supachai Panischpakde, directorul OMC. El va avea un rol vital in a-i convinge pe ministri sa treaca mai usor peste diferentele de opinie.



Presedintele intalnirii este Luis Ernesto Derbez, ministrul de externe al Mexicului. In calitate de gazda, se va ocupa cu problemele organizatorice si va directiona negocierile astfel incat sa nu se ajunga in situatii limita.



Reprezentantul Indiei este Arun Jaitley, ministrul comertului, care s-a proclamat liderul tarilor in curs de dezvoltare membre ale OMC.



Interesele marilor exportatori de produse agricole sunt reprezentate de Brazilia, prin ministrul de externe Celso Amorim.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO