Business Internaţional

Slovenia, „Elveţia Balcanilor“, afişează primul excedent bugetar după 22 de ani graţie creşterii economice

Slovenia, „Elveţia Balcanilor“, afişează primul...

Autor: Catalina Apostoiu

02.04.2018, 00:05 1078

Slovenia, o economie fostă comunistă cu doar 2 milioane de locuitori, dar cu unele dintre  cele mai ridicate niveluri de trai din Europa de Est, a încheiat anul trecut cu un uşor excedent bugetar, o premieră după 22 de ani, a anunţat institutul naţional de statistică al ţării, scrie Le Figaro.

Excedentul public, urmărit de Comisia Europeană pentru a estima echilibrul bugetar al statelor membre ale zonei euro, a atins 16 milioane de euro, echivalentul a 0,03% din PIB, pe fondul creşterii puternice a economiei slovene.

PIB-ul sloven a avansat cu 5,4% în 2017, în principal datorită exporturilor şi cererii interne, după o rată de creştere de 3,1% în 2016. Rata de creştere din 2017, una dintre cele mai ridicate din zona euro, este cea mai solidă înregistrată de Slovenia din 2007, când aceasta atinsese 5,7%.

În 2013, Slovenia a suferit o scădere cu 1,1% a PIB-ului său din cauza dificultăţilor sectorului său bancar.

În 2017, veniturile au depăşit cheltuielile cu 13 milioane de euro. În timp ce veniturile au fost cu 6,5% mai mari anual, cheltuielile au crescut cu 1,9%, potrivit Total Slovenia News.

Slovenia şi-a redus treptat deficitul bugetar din 2013, când acesta a atins un vârf de 15% din PIB.

În martie, analiştii Erste Group anunţau revizuirea în sus a estimărilor privind creşterea economică a Sloveniei în acest an, la 4,5%, de la 4% anterior pe fondul expansiunii economice peste aşteptări înregistrată anul trecut, potrivit Seenews.com.

Totuşi, ritmul de creştere al economiei slovene este de aşteptat să încetinească la 4,1% anul viitor.

Guvernul sloven se aşteaptă ca economia ţării să avanseze cu cel puţin 3,9% în acest an, impulsionată de investiţii şi exporturi, potrivit Reuters.

Cu trei luni înainte de alegerile generale, guvernul de centru stânga al ţării resimte presiuni puternice din partea sectorului public în sensul majorării salariilor, în condiţiile în care sindicatele susţin că creşterea economică solidă face majorările salariale posibile.

La mijlocul lunii martie, majoritatea şcolilor şi grădiniţelor din Slovenia au fost închise pentru a doua oară în acest an, în contextul în care profesorii au intrat în grevă pentru salarii mai mari.

Şi alte sindicate din sectorul public ameninţă cu declanşarea de greve pentru majorarea salariilor.

Ministrul de finanţe Mateja Vranicar Erman a declarat că guvernul trebuie să-şi ducă mai departe politicile economice pentru a feri ţara de următoarea criză financiară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO