Business Internaţional

Slovacii sufla in ceafa cehilor in maratonul pentru atragerea de capital strain

08.11.2004, 00:00 16



Reformele economice din Slovacia urmaresc atragerea de noi investitii, dar si Cehia continua sa isi mentina competitivitatea in acest domeniu vital, scrie The Prague Post.



Fiscalitatea redusa si forta de munca ieftina si disponibila, fac din Slovacia o tara mai atractiva pentru investitorii straini, dar este putin probabil ca acesti factori sa determine un numar semnificativ de transferuri de afaceri din Cehia in Slovacia, potrivit expertilor.



Slovacia a inregistrat un progres important in imbunatatirea mediului de afaceri, cateva companii precum BASF Chemical, au raspuns prin transferarea catorva birouri administrative din Viena si Praga in Bratislava pentru a profita de nivelul mai scazut al costurilor. Dar Cehia ramane un stat mai competitiv, si intentioneaza sa isi intareasca aceasta pozitie printr-o noua decizie de diminuare a impozitelor.



In ultimii ani economia Slovaciei a fost mai putin performanta decat cea a Cehiei. In 1999 PIB al Slovaciei a fost de 20,4 mld. dolari, in comparatie cu cel de 55 mld. dolari al Cehiei, iar investitiile straine au fost de 20 de ori mai mici decat cele din Cehia, conform datelor Bancii Mondiale.



Acum, atat PIB, cat si investitiile straine sunt in expansiune, o mare parte din aceasta imbunatatire a acestor indicatori au la baza eforturile Slovaciei in sensul cresterii atractivitatii mediului de afaceri. In 2004, guvernul slovac a aprobat reducerea impozitului pe profit pana la 19% - semnificativ mai scazut decat cel in vigoare in Cehia, de 28% - si a diminuat durata de timp necesara inregistrarii unei afaceri, de la aproape doua luni la doar cinci zile.



De la intrarea in vigoare a acestor masuri, investitiile straine au avansat rapid, spune Robert Kicina, director executiv al Business Alliance of Slovakia. "Avocatii care i-au ajutat pe clientii straini sa isi stabileasca afacerile in Slovacia, si-au triplat volumul de activitate in ultimul an", afirma el.



Agentia pentru Dezvoltarea Investitiilor si Comertului din Slovacia (SARIO), echivalentul slovac al agentiei CzechInvest, a incheiat 16 tranzactii pentru investitii in valoare totala de 1,08 mld. euro si aproximativ 7.000 de locuri de munca in primele sase luni ale anului si urmeaza sa negocieze alte 17 acorduri, in valoare de 1,25 mld. euro, pana la sfarsitul lui 2004, sustine Peter Papanek, consilier in ministerul de finante slovac. Cifra totala se apropie de cea a investitiilor straine din Cehia, excluzand privatizarile, de 3-4 mld. de dolari anual.



Banca Mondiala a apreciat eforturile reformatoare ale tarii, si a desemnat Slovacia in raportul sau "Doing Business in 2005" drept cel mai reformator stat al mediului economic din lume.



"Acum cand suntem considerati reformatori si detinem pozitia de lider dupa acest criteriu, ne dorim sa pastram acest statut", a declarat Papanek. "Reforma noastra fiscala a inlocuit sistemul impozitelor directe cu cel al impozitelor indirecte si a adus ordine si o logica economica sanatoasa sistemului nostru fiscal. Sistemul actual nu ingradeste productia, astfel ca are un efect stimulant pentru investitii, inclusiv pentru fluxurile de capital extern si pentru crearea de noi locuri de munca", apreciaza Papanek.



Pe primul trimestru al lui 2004 ritmul de crestere al PIB a fost de 5,5%, superior celui din Cehia de 4,1%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, masurat pentru trimestrul doi.



"Calea pe care au pornit este cea buna, tinand cont de faptul ca pana acum nu se putea vorbi de realizarea de investitii in Slovacia", spune Tomas Hruda, directorul Departamentului Proiectelor de Investitii din cadrul CzechInvest. "Acum a aparut obiectivul investitiilor pentru ca gradul slabde ocupare a fortei de munca o cere si exista un disponibil important de forta de munca in Slovacia. Exista, deci, in Cehia riscul pierderii investitiilor in favoarea Slovaciei, dar nu asa de dramatic cum o indica trendul pentru ca nu au mai fost facute investitii importante in aceasta tara pana acum", conchide el.



Rata somajului este de peste 15% in Slovacia, fata de rata de 8,5% din Cehia. Costul mediu al orei de munca este de 3,06 euro in Slovacia comparativ cu 3,9 euro in Cehia, conform datelor SARIO.



Dar impozitele reduse si manopera ieftina nu sunt cele mai importante lucruri pe care le iau in considerare companiile cand iau decizia de a investi intr-o tara sau alta, precizeaza Hruda. Mediul de afaceri in ansamblu este cel care conteaza pe termen lung. "Primul lucru pe care il faci este sa te asiguri ca poti opera acolo. Nu iti doresti sa ajungi intr-un loc unde nu poti gasi forta de munca suficient de bine calificata", sustine el.



Chiar daca unele state membre ale UE au cerut statelor din Europa Centrala si de Est sa isi majoreze rata impozitului pe profit, Cehia intentioneaza sa reduca nivelul acestora la 21,5% pana in 2006, pentru a putea fi competitive altor state precum Slovacia care beneficiaza de pe urma acestui aspect, potrivit politicii ministerului industriei si comertului si ministerului finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO