Business Internaţional

Slovacii insista cu reforma fiscalitatii: propun o cota unica la contributiile sociale

24.05.2005, 18:27 21

Parintele cotei unice de impozitare din Slovacia are un nou proiect economic care, spune el, ar reduce contributiile sociale ridicate ale angajatorilor la jumatate, relateaza The Slovak Spectator.

Potrivit lui Richard Sulik, co-autorul taxei unice slovace de 19%, sistemul actual de contributii sociale este mult prea complicat.

Sulik mai spune ca modificarea lui este singura solutie la problema reducerii eficiente a contributiilor, påna la un nivel care sa nu mai incurajeze munca la negru si sa genereze o rata ridicata a somajului. El propune, in acest scop, inlocuirea celor 13 contributii diferite existente in prezent cu un singur impozit de 20%, veniturile rezultate in acest mod urmånd sa fie varsate catre un asa-numit fond de redistribuire.

La ora actuala, cetatenii slovaci primesc 57 de beneficii diferite din asistenta sociala. Propunerea lui Sulik este ca statul sa accepte unificarea acestora intr-un singur ajutor social de baza, care sa garanteze un venit pentru nivelul de subzistenta si sa ofere ingrijire medicala elementara. Toate celelalte beneficii sociale ar urma sa fie anulate. Acest sistem ar permite reducerea contributiilor sociale obligatorii pentru angajatori de la actualul nivel maxim de 48,7% la 20%.

Planul lui Sulik prevede o baza de calcul maxima pentru acest impozit in valoare de 10 ori mai mare decåt nivelul de subzistenta. Cei care doresc sa economiseasca mai mult ar avea la dispozitie alternativa sistemului privat de sanatate, precum si asigurarile de pensii private.

In acest moment, ideea lui Sulik nu beneficiaza de sprijin politic concret. Cu toate acestea, Ministerul Muncii, care a declarat de mai multe ori ca reducerea contributiilor sociale reprezinta o prioritate, se arata pregatit sa analizeze si sa discute propunerea.

Ministerul Muncii vede insa diminuarea acestor contributii ca un proces gradual si continuu, aratånd ca este sustinut de reforme fundamentale, datorita carora o mare parte din pensii au fost transferate pilonului doi, de pensii private.

Si Ministerul de Finante a promis ca va lua in considerare proiectul. Ministerul se teme ca un nou sistem ar putea crea un deficit bugetar de 10-20 de miliarde de coroane slovace (255-511 milioane de euro).

"Calculele lui Sulik sunt inselatoare pentru ca el presupune deodata o colectare superioara a fondurilor de la companii si cetateni, adica un plus imediat de 30 mld. coroane slovace (766 de milioane de euro)", a declarat purtatorul de cuvånt al Ministerului de Finante, Peter Papanek.

Analistii economici insista ca orice propunere de reducere semnificativa a nivelului contributiilor sociale este nerealista in timpul man-datului actualului guvern. Cu toate acestea, ei considera ca propunerea lui Sulik este demna de luat in seama.

Potrivit lui Zdenko Stefanides, economist-sef la VUB bank, "o reducere cu adevarat importanta a contributiilor sociale - lasånd la o parte adoptarea in totalitate a propunerii lui Sulik - in timpul care a mai ramas påna la expirarea mandatului actualului executiv este nerealista".

"Pe långa ciclul electoral, costul fiscal este unul din motivele pentru care o reducere semnificativa a contributiilor sociale nu se va produce in urmatorii doi ani. Pe de alta parte, in conditiile in care costul muncii converge gradual catre nivelul din Uniunea Europeana, o astfel de diminuare este probabil inevitabila daca Slovacia doreste sa se mentina pe pozitii competitive", a continuat Stefanides.

In Slovacia, contributiile sociale sunt printre cele mai ridicate din UE si din acest punct de vedere, tara este pe locul doi in topul membrilor OCDE, conform unui studiu realizat de Ernst & Young. Din acest studiu a reiesit ca aceste contributii reprezinta, in Slovacia, 50% din venitul brut al unui individ. ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO