Business Internaţional

Slovacia, la răspântie din punct de vedere economic: un paradis al investiţiilor auto, dar şi al crimei organizate

Slovacia, la răspântie din punct de vedere economic: un...

Autor: Catalina Apostoiu

11.03.2019, 00:03 461

Câteodată imaginea unui loc depinde de ceea ce alegi să nu observi, scrie Deutsche Welle. Slovacia, de exemplu, este percepută de către constructorii auto germani drept un loc extraordinar pentru investiţii, dar este şi un loc unde crima organizată înfloreşte.

Slovacia a raportat cele mai slabe rezultate în ceea ce priveşte libertatea economică din Europa Centrală pe 2018, coborând pe poziţia a 65-a în ultimul Indice al Libertăţii Economice publicat de Heritage Foundation.

„Suntem sub medie de multă vreme“, a declarat Jan Oravec, preşedinte al Asociaţiei Antreprenorilor din Slovacia (ZPS).

În condiţiile în care tarifele americane îi ameninţă exporturile auto, creşterea mai lentă îi erodează veniturile bugetare şi dezvăluirile privind crima organizată scot la iveală legăturile cu oficiali publici, aşa-numitul Tigru din Tatra îşi pune întrebări dure.

Ţara s-a bucurat de o creştere solidă de la aderarea la UE în 2004, economia sa fiind strâns legată de cea germană, unde i se duc 23% din exporturi. Iar deşi exporturile vor fi impulsionate de producţia Jaguar Land Rover şi VW, economia şi-a atins vârful în 2018, când a avansat cu 4,3%.

Ministerul finanţelor şi-a revizuit recent în jos estimarea de creştere pe 2019 cu 0,5%, la 4%. Alţii plasează rata de creştere la 3,2%. OCDE anticipează că economia slovacă va creşte cu 4,3% în acest an şi cu 3,6% în 2020.

Germania va fi probabil cea mai mare victimă a tarifelor americane asupra importurilor auto, însă opt dintre cele 15 ţări de top după exporturile auto către SUA sunt europene. Slovacia, Ungaria şi Finlanda se numără printre ele, vânzând maşini de peste 1 mld. $ anual fiecare către SUA.

Valoarea adăugată directă şi indirectă a exporturilor auto către SUA a fost cuprinsă între 0,5 şi 0,9% din PIB în cazul Slovaciei.

Slovacia este o ţară reglementată excesiv, iar comunitatea sa de business se luptă să nu încalce legea, spune Matus Posvanc de la F. A. Hayek Foundation. Economia slovacă este constrânsă de o combinaţie între taxa de 2,5% pe lanţurile de retail, costurile mai mari legate de schimburile de noapte şi weekend, interdicţia impusă magazinelor de a rămâne deschise în zilele de sărbătoare şi de majorarea salariului minim.

Raportul de ţară pe 2019 al Comisiei Europene adaugă noi minusuri: dezechilibre regionale şi calitatea scăzută a instituţiilor publice, educaţiei, ştiinţelor şi cercetării.

Piaţa muncii între timp devine foarte strânsă, dezvăluind o serie de probleme structurale.

În raportul CE se menţionează şi problema corupţiei. Anul trecut, Departamentul american de stat descria Slovacia ca având „un nivel ridicat al crimei organizate locale şi străine“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO