Business Internaţional

Site-ul WikiLeaks şi cititorii săi au fost spionaţi de către NSA şi GCHQ, acuză Assange

Site-ul WikiLeaks şi cititorii săi au fost spionaţi de...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

18.02.2014, 13:22 272

Potrivit unuia dintre aceste decomente, NSA l-a înscris pe Julian Assange, încă din 2010, pe "o listă cu persoane care trebuie să fie ţinta unei urmăriri şi care cuprinde membri suspectaţi că fac parte din reţeaua Al-Qaida", a dat asigurări WikiLeaks într-un comunicat.

"NSA şi partenerul său britanic GCHQ au spionat, de asemenea, WikiLeaks şi pe cititorii săi", a adăugat site-ul, citând alt document provenind de la Edward Snowden, un fost colaborator NSA, refugiat în Rusia.

"WikiLeaks condamnă ferm comportamentul fără de lege al Agenţiei Naţionale americane de Securitate. Îndemnăm administraţia Obama să numească un procuror special pentru a ancheta asupra extinderii activităţii criminale a NSA împotriva mass-media, inclusiv a WikiLeaks", a reacţionat Assange, citat într-un comunicat.

WikiLeaks - un site specializat în publicarea de documente secrete în special cu privire la armata americană şi telegrame diplomatice americane - relevă că "NSA şi complicii săi britanici nu dau dovadă de vreun respect faţă de drept".

Site-ul apreciază totodată că "nicio entitate, inclusiv NSA, nu ar trebui să fie autorizată să acţioneze în deplină impunitate împotriva jurnaliştilor".

WikiLeaks anunţă că i-a cerut fostului judecător spaniol Baltasar Garzon, care asigură apărarea lui Julian Assange şi a site-ului acestuia, "să pregătească un răspuns pe măsură".

NSA se află, din vara lui 2013, în centrul unui vast scandal. Dezvăluiri provenind de la fostul său colaborator Edward Snowden au relevat că aceasta practică spionajul la scară largă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO