Business Internaţional

Sistemul bancar fragmentat din Germania avantajează IMM-urile şi acesta este un factor al succesului celei mai puternice economii din Europa. Ar trebui ca acesta să fie noul model pentru Băncile Europene?

Sistemul bancar fragmentat din Germania avantajează...

Autor: Răzvan Botea

04.02.2018, 19:05 348

Sistemul bancar cu „trei piloane” este văzut ca fiind avantajos pentru afacerile mici şi un factor pentru succesul economic al Germaniei, scrie The Wall Street Journal.

Acum 10 ani, David Zimmer a demisionat din poziţia de management pentru a-şi porni noua afacere în Germania. Cu un buget de investiţie de 4 milioane de euro, a apelat la aproape 20 de bănci pentru un împrumut de 4 milioane de euro.

Băncile private, printre care Deutsche Bank şi Commerzbank nici măcar nu au răspuns cererii pentru o întâlnire. Zimmer spune că, într-un final, compania sa, Inexio, companie de internet şi telefonie, a fost finanţată de două instituţii financiare locale.

„Dacă nu ar fi fost economiile mele şi băncile cooperative, nu am fi fost aici”, spune Zimmer, a cărui companie are 300 de angajaţi şi cifră de afaceri de 65 mil. euro. „Şi presupun că asta este valabil pentru toate IMM-urile din Germania”, mai spune acesta.

Germania ar putea fi cel mai nepotrivit loc din lume pentru a fi o bancă. Cu mai mult de 1.600 de bănci, mai multe decât Regatul Unit, Franţa, Italia şi Spania la un loc, sectorul este aglomerat şi acoperirile sunt mici.

Cu toate acestea, pentru germani, gama largă de credite pe care o poate oferi un număr atât de mare de bănci a  fost un factor al succesului economic.

La întrebarea „cum ar trebui să arate creditorii europeni?”, este posibil ca răspunsul să fie sistemul bancar german.

Marea Criză Financiară a relevat practicile nesănătoase de creditare şi a creat probleme profitabilităţii, autorităţile promovând  consolidarea. În Portugalia, Banca Centrală Europeană a susţinut preluarea băncilor de către băncile spaniole. În Italia, s-a legiferat pentru a uşura procesul de preluare al băncilor cooperative mici. Uniunea Europeană a pus presiuni şi asupra Berlinului pentru a limita numărul de creditori.

Însă nemţii au argumentat că sistemul lor fragmentat a constituit un avantaj în timpul crizei. Băncile de stat de împrumut şi cooperativele bancare mici au continuat să finanţeze, chiar au crescut finanţările, în timp ce băncile comerciale au fost foarte reticente.

„Este clar că natura fragmentată şi diversitatea sistemul bancar din Germania este o parte a succesului economic al ţării”, susţine Patrick Rioual, şeful  instituţiilor financiare germane în cadrul agenţiei de rating Fitch.

Sistemul cu „trei piloane” al Germaniei este constituit din 200 de bănci comerciale, 400 de bănci de economii de stat locale, inlcusiv 6 creditori regionali mai mari şi 970 de cooperative deţinute de 18 milioane de participanţi – 1 din 4 germani participă la aceste cooperative.

Băncile comerciale deţin doar o treime din împrumuturi şi depozite, conform Citigroup, în timp ce 5 cele mai mari bănci deţin doar 30% din piaţă, la jumătate faţă de media din Europa de 60%.

Într-o ţară ca Germania, unde 99,6 din companii sunt reprezentate de IMM-uri şi businessurile sunt împrăştiate pe toată suprafaţa, creditorii locali mici joacă un rol major.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO