Business Internaţional

Sistemele de depozitare ameninta producatorii de bauturi din Letonia

22.11.2004, 00:00 18



Producatorul de sucuri letonian Gutta este ingrijorat de decizia de a introduce un sistem de depozitare pentru ambalaje de unica folosinta realizate din sticla, plastic sau metal, luata recent de Estonia, informeaza The Baltic Times. Implementarea acestui sistem I-ar putea forta pe producatorii letonieni de bauturi sa isi injumatateasca exporturile. ?Decizia va reduce semnificativ competitia pentru producatorii letonieni in Estonia, pentru ca preturile vor creste artificial. Economia Letoniei ar putea pierde o piata de export care valoreaza miiloane, daca Estonia nu renunta la decizia privitoare la sistemele de depozitare", a afirmat Svetlana Safonova, directorul de marketing si comert al Gutta pentru Tarile Baltice. Ea a adaugat ca producatorii letonieni vor fi implicati intr-un mediu competitiv inegal. Acest lucruar putea conduce la crearea unui conflict vis-a-vis de principiile Uniunii Europene despre piata libera.



Exporturile valoreaza 42% din vanzarile totale ale Gutta, care s-au ridicat la valoarea de 12,8 milioane anul trecut. Compania estimeaza ca detine 43% cota de piata in Letonia si peste 25% in Tarile Baltice. Actionarul majoritar al Gutta este compania Nordic Partners.



Cido Pratikas Grupa, un alt jucatori important, a fost la randul sau afectat de noul sistem de depozitare, dar, conform declaratiilor directorului de marketing, Dmitrijis Tairovs, nu este dispus sa renunte la cota de pe piata estoniana. ?Cido Pratikas Grupa nu va reduce prezenta de pe piata estoniana, pentru ca aceasta reprezinta una dintre cele mai importante piete de desfacere, iar vanzarile companiei au crescut in ultimii ani", a spus el. Tarrovs a adaugat ca initiativa legislativa a Estoniei va trebui sa fie evaluata, pentru ca ar putea sa contravina principiilor Uniunii Europene legate de libera circulatie a marfurilor.



Conform informatiilor puse la dispozitie de Cido Partikas Grupa, producatorul este liderul pietelor de sucuri naturale din Letonia, cu o cota de piata de 46%. Compania, care detine 23% din piata Tarilor Baltice, se asteapta sa fie cumparata de grupul Danish Brewery din Danemarca.



Legea care reglementeaza sistemul de depozitare din Estonia va intra in vigoare pe 1 ianuarie 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO