Business Internaţional

Sirul necazurilor la Shell continua: o noua demisie si o alta revizuire a rezervelor

20.04.2004, 00:00 16



Directorul financiar al Royal Dutch/Shell, a doua mare companie petroliera a Europei, Judith Boynton, si-a prezentat, ieri, demisia, din cauza scandalului legat de revizuirea in scadere a rezervelor de hidrocarburi pe care grupului anglo-olandez le poate exploata.



La inceputul lunii ianuarie, actiunile companiei au scazut cu 7%, dupa ce al treilea mare producator de petrol din lume a anuntat ca va anula 20% din cantitatea estimata a resurselor de petrol si gaze pe care le detine.



Declinul de la bursa a anulat mai multe miliarde de dolari din valoarea de piata a grupului.



Plecarea lui Judith Boynton reprezinta a treia demisie provocata de acest scandal, dupa plecarile presedintelui Sir Philip Watts si directorului diviziei de petrol si gaze, Walter van de Vijver.



Judith Boynton, in varsta de 49 de ani, era considerata protejata lui Sir Philip, care a adus-o de la firma Polaroid in 2001.



La mai putin de doi ani dupa ce a venit la Shell, Boynton, a carei experienta in domeniul industriei petroliere era pusa sub semnul intrebarii, a fost aleasa in consiliul de conducere, devenind prima femeie si primul cetatean american care a ocupat o astfel de pozitie in cadrul unei companii britanice traditionale, cu o istorie de peste 170 de ani si in care outsider-ii nu aveau acces la acest nivel. Ascensiunea sa a dat nastere speculatiilor ca ar putea fi viitorul presedinte al companiei, dar plecarea lui Sir Philip a pus viitorul sau sub semnul intrebarii.



Potrivit unui top realizat in 2002, Judith Boynton a ocupat locul zece in randul celor mai puternice femei din Marea Britanie, dupa Marjorie Scardino, directorul executiv al grupului de edituri Pearson, si Cherie Booth, avocata si sotia premierului Tony Blair.



Consiliul de conducere al companiei a decis ca directorul financiar s-a facut vinovat cel putin de omisiune. Shell a declarat insa ca Judith Boynton va ramane ca angajata a grupului pana in luna iunie. Aceasta a apelat la serviciile unui avocat american, Samuel Winer.



Walter van de Vijver a declarat, tot prin avocatul sau american, ca el isi informase prompt superiorii despre posibilitatea supraevaluarii rezervelor. Sir Philip Watts a refuzat sa comenteze.



Shell este cercetat de autoritatile si agentiile de reglementare din Statele Unite, Marea Britanie si Olanda si risca sa fie implicat in mai multe procese (pana acum mai mult de zece) intentate de actionarii americani. Pentru solutionarea acestora s-a adresat firmei de avocatura Debevoise&Plimpton LLP, din Washington DC.



Scandalul a izbucnit cand compania, fortata de masurile SUA care vizau inasprirea reglementarilor privind piata, a recunoscut ca isi supraestimase rezervele cu 20% si ca urma sa le reevalueze. Aceasta afirmatie a socat investitorii, deja ingrijorati de faptul ca Shell nu si-a indeplinit in 2003 tinta de crestere a productiei si nu a reusit in ultimii ani sa descopere noi campuri petroliere. Ca urmare pretul actiunilor Shell a scazut brusc.





O noua diminuare a rezervelor



Grupul a prezentat, luni, rezultatele unei anchete interne referitoare la acest scandal si a anuntat revizuirea rezervelor dovedite de hidrocarburi raportate la sfarsitul anilor 2002 si 2003. Astfel, din totalul acestora s-au scazut 4,35 miliarde de barili in contul anului 2002 si respectiv 500 de milioane pentru 2003.



Compania a apelat si la consultanta din afara pentru revizuirea a 90% dintre campurile sale petroliere, ceea ce va avea ca rezultat diminuarea rezervelor totale din 2002 cu inca 300 de milioane de barili si a celor din 2003 cu inca 200 de milioane. Auditorul extern al grupului este compania Ryder Scott.



Shell a precizat ca isi va recalcula rezultatele financiare din aceasta perioada, estimand ca impactul asupra profiturilor nete din intervalul 2000-2003 va fi putin peste 100 de milioane de dolari pe an, adica aproape 1% din castigurile nete totale.



Se preconizeaza ca o data cu Judith Boynton se va incheia sirul demisiilor cauzate de scandalul rezervelor revizuite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO