Business Internaţional

Singurele excepţii de la interdicţia de călătorie în SUA impusă de Donald Trump sunt ţările unde preşedintele american are terenuri de golf

Singurele excepţii de la interdicţia de călătorie în...

Autor: Eduard Ivanovici

12.03.2020, 16:46 786

La câteva ore după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus, preşedintele Donald Trump a anunţat o interdicţie de 30 de zile asupra turiştilor europeni care vor să intre în Statele Unite. Însă printre ţările pe care le-a exclus se numără Marea Britanie şi Irlanda, ţări unde preşedintele SUA deţine hoteluri şi terenuri de golf care se chinuie din punct de vedere financiar, scrie Business Insider.

Trump are două proprietăţi în Scoţia – Trump Turnberry şi Trump International Golf Links – şi una în Doonbeg, Irlanda.  

Noile restricţii, anunţate miercuri, se concentrează asupra unui număr de 26 de ţări europene din Spaţiul Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia,  Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.

Spaţiul Schengen nu include Regatul Unit şi Irlanda, nici România, Bulgaria sau Croaţia, ţări unde s-au raportat cazuri de coronavirus.

Până în prezent, s-au înregistrat 450 de cazuri în Marea Britanie, Irlanda anunţând primul deces din 43 de pacienţi infectaţi cu coronavirus, potrivit The Irish Times.

„Luând acţiuni intense din timp, am înregistrat mult mai puţine cazuri în Statele Unite decât sunt acum în Europa. Uniunea Europeană nu a reuşit să ia aceleaşi măsuri şi să interzică zborurile din China în punctele cheie”, spune Trump.

Declaraţiile preşedintelui vin într-un moment în care administraţia pe care o conduce este criticată intens în ceea ce priveşte calitatea şi numărul de echipamente de testare pentru noul coronavirus.

Statele Unite au raportat 1.321 de cazuri şi au confirmat 38 de decese cauzate de COVID-19: 30 în statul Washington, patru în California, două în Florida şi câte unul în New Jersey şi Dakota de sud.

Discursul lui Trump a fost plin de erori în ceea ce priveşte termenii de prezentare a politicii administraţiei actuale. Uniunea Europeană a criticat anunţul preşedintelui, spunând că decizia este „unilaterală” şi „luată fără consultări”.

Declaraţiile liderului de la Casa Albă vin la numai o zi după ce preşedintele îndemna cetăţenii americani să îşi păstreze calmul, spunând că noul coronavirus va „dispărea”.

„Va dispărea. Doar staţi calmi. Va dispărea”, spunea Trump miercuri seara.

Anthony Fauci, un expert american de top în boli infecţioase, le-a spus a doua zi oficialilor de la Casa Albă că focarul „se va înrăutăţi” în SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO