Business Internaţional

Singapore pedepseşte cele mai mari bănci din lume pentru manipularea ratelor de împrumut şi de schimb valutar

Foto Shutterstock

Singapore este unul dintre principalele centre financiare ale lumii. Printre băncile pedepsite pentru manipularea dobânzilor de autorităţile de aici se numără RBS, UBS, Bank of America, JP Morgan şi Deutsche Bank

Autor: Bogdan Cojocaru

16.06.2013, 19:45 1572

Scandalul manipulării ratelor s-a extins în Singapore, unde autorităţile au pedepsit unele dintre cele mai mari bănci din lume, printre care RBS, UBS, Bank of America şi JP Morgan, după ce au descoperit că 133 de traderi de la 20 de instituţii ban­care au încercat să manipuleze principalele rate ale împrumuturilor şi cursului de schimb.

Operaţiunea din Singapore, un important centru financiar al lumii, vine după anchete de acelaşi gen în SUA, Marea Britanie şi Japonia, scrie Financial Times. Autorităţile singaporeze au nominalizat RBS, UBS şi ING pentru cele mai dure pedepse. Ancheta a fost condusă de Autoritatea Monetară din Singapore. Acesteia îi lipseşte puterea legală de a da băncilor amenzi pentru manipularea ratelor, dar a ordonat instituţiilor găsite vinovate să lase mai mulţi bani în rezervele depozitate la banca centrală la dobândă zero timp de un an. Astfel, RBS, UBS şi ING trebuie să-şi majoreze rezervele cu un miliard de dolari, iar Bank of America, BNP Paribas şi Oversea-Chinese Corporation cu 700-800 milioane de dolari. Printre celelalte bănci penalizate se numără Citibank, JP Morgan Chase, HSBC, Commerzbank, Credit Suisse şi Deutsche Bank.

Toate ratele care au făcut obiectul anchetei iau în calcul estimări făcute de bănci. Trei sferturi dintre traderii implicaţi şi-au părăsit băncile, iar restul vor fi pedepsiţi, potrivit autorităţilor singaporeze.

În SUA şi Marea Britanie, Barclays este prima bancă amendată pentru manipularea dobânzilor. Anchetele au dus apoi la penalizarea RBS şi UBS.

 

Deutsche Bank este „oribil de subcapitalizată“, avertizează o autoritate americană de supraveghere bancară

Nivelurile capitalului Deutsche Bank, sunt „oribile“ dacă este dat jos machiajul regulilor internaţionale, avertizează vicepre­şedintele Federal Depozit Insurance Thomas Hoening, care spune că banca germană, cea mai mare din Europa, se plasează pe poziţia cea mai slabă într-un top al băncilor lumii în privinţa gradului de leverage.

„Este oribil. Vreau să spun că sunt oribil de subcapitalizaţi. Nu au nicio marjă de eroare“, a declarat Hoening într-un interviu acordat agenţiei Thomson Reuters referindu-se la gradul de leverage al Deutsche Bank, adică nivelul datoriilor în capital. Federal Depozit Insurance asigură conturile de depozit în SUA şi supra­veghează anumite instituţii financiare. Hoening a explicat că regulile care reglementează la nivel global capitalul băncilor, cunoscute sub denumirea de Basel III, permit instituţiilor de credit să pară bine capitalizate când realitatea nu este aşa. Aceste reguli permit băncilor să folo­sească sisteme complicate prin care măsoară riscurile creditelor pentru a determina cât capital trebuie să deţină. Dar dacă este utilizat un sistem mai strict de măsurare a gradului de leverage, prin care se compară capitalul deţinut de acţionari cu activele totale fără a se lua în considerare riscurile, imaginea pe care o capătă bănci precum Deutsche Bank se schimbă, spune oficialul american.

Banca germană a strâns de la începutul anului aproape cinci miliarde de euro din obligaţiuni şi acţiuni majorând rata capitalului de bază la 9,5%. Banca susţine că acest nivel o face una dintre cele mai bine capitalizate.

„Nu este corect să spui că suntem sub-capitalizaţi deoarece dacă te uiţi prin prisma sistemului Basel suntem acum una dintre cele mai bine capitalizate bănci din lume“, a declarat pentru Reuters directorul financiar al Deutsche Bank Stefan Krause ca răspuns la comentariile lui Hoening.


Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 17.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO