Business Internaţional

Sindicatele resping planul de salvare pentru Alitalia

08.09.2004, 00:00 10

Compania aeriana de stat Alitalia intampina opozitia sindicatelor in aplicarea planului de salvare care ar reduce numarul angajatilor cu un sfert, relateaza BBC.
Reactia initiala a grupurilor de muncitori a fost de a mai purta negocieri cu reprezentantii companiei, in timp ce unii vehiculau ideea unei greve.
Fabrizio Solari, secretarul general al CGIL, cea mai mare organizatie sindicala din Italia si una din cele noua sindicate implicate in negocieri, a afirmat ca spera sa mai existe loc pentru negocieri ulterioare.
"Vrem sa iesim din aceasta situatie, dar mai este mult de munca la propunerile pe care le-au facut", a spus Solari. Angajatii Alitalia au intrerupt operatiunile companiei aeriene, cu greve care au tinut la sol mai mult de 1000 de zboruri in aprilie si mai.
Reprezentantii Alitalia au afirmat ca au nevoie de acordul sindicatelor pana la 15 septembrie, sau nu vor reusi sa indeplineasca conditiile pentru imprumutul de 400 milioane de euro care a fost aprobat de guvernul italian si Uniunea Europeana.
 In cazul in care planul de salvare a companiei nu va fi acceptat de sindicate, Alitalia va ramane fara fonduri pana la sfarsitul lunii. Ministrul italian al industriilor, Antonio Marzano, a declarat ca nu exista alta optiune decat aprobarea planului, adaugand ca Uniunea Europeana limiteaza ajutorul pe care il poate acorda guvernul.
Reprezentantul Comisiei Europene pe probleme de transport, Loyola de Palacio, a avertizat ca orice transferare de fonduri catre Alitalia, unde guvernul ramane actionarul majoritar, va fi respinsa de Comisie.
Termenii planului includ reducerea cu 5000 a numarului de angajati, care este in prezent de 20.700. Alitalia insasi va fi divizata in AZ Service si AZ Fly. Compania aeriana va recupera pierderile pana in 2006 si ar urma sa aiba un profit de 1,03 miliarde euro in 2008. Divizia AZ Fly se va ocupa de activitatile de transport, cu 7800 de angajati, in timp ce Alitalia Service se va ocupa de serviciile de intretinere la sol, avand 8500 de angajati.
Planul mai prevede si reducerea cu 1570 a angajatilor care fac parte din echipajele de zbor: 450 de piloti, 1050 de asistenti de zbor, si 70 membri ai stafului serviciilor de operare.
Printre angajatii de la sol, compania intentioneaza sa reduca cu 1440 personalul de intretinere a avioanelor. Alitalia va concedia si 900 de manipulatori, 350 din echipa de marketing si vanzari, 610 din echipa de conducere si 120 din transporturile cargo.
Actionarii Alitalia se vor intruni saptamana aceasta, presa facand speculatii ca managerii vor anunta si alte masuri pentru a imbunatati situatia financiara a companiei. Actiunile Alitalia au scazut cu aproape 2% in tranzactiile de ieri.
alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO