Business Internaţional

Sindicatele nigeriene cresc pretul petrolului

02.11.2004, 00:00 12



Pretul titeiului a crescut din nou la New York, dupa ce s-a anuntat ca sindicatele din Nigeria , al cincilea distribuitor de petrol pentru SUA, au declansat o greva, cerand reducerea exporturilor de petrol, relateaza Bloomberg.



Consiliul nigerian de munca a declarat ca va declansa greva generala pe 16 noiembrie pentru a protesta impotriva cresterii pretului combustibilului. Congresul si sindicatul gulerelor albe au afirmat ca Royal Dutch/Shell Group, care extrage aproape jumatate din petrolul tarii, este "dusmanul poporului nigerian". In timpul unei greve de patru zile de luna trecuta din Nigeria, pretul petrolului a crescut cu 3 %. Nigeria producea 2,42 de milioane de barili pe zi in septembrie.



Pretul la contractele futures cu petrol a atins recordul de 55,67 $/baril pe data de 25 octombrie, dupa care a scazut cu 6,1% saptamana trecuta. Reducerea se datoreaza pe de o parte Bancii Nationale a Chinei care a crescut pentru prima data in noua ani ratele dobanzilor pentru a stopa cresterea economica si pe de alta parte cresterii cantitatii extrase de pompele petroliere americane.



Si in Kuweit sunt probleme: o pana de curent a oprit activitatea de la trei rafinarii, care produceau aporape 900.000 de barili pe zi, productia la capacitatea maxima putand fi reluata abia peste trei zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO