Business Internaţional

Simţindu-se trădată de Marea Britanie şi SUA şi ameninţată de Rusia şi China, UE îşi caută prieteni în Africa

Simţindu-se trădată de Marea Britanie şi SUA şi...

Autor: Catalina Apostoiu

28.02.2020, 00:05 1878

În decurs de patru ani, Uniunea Europeană a trecut de la o ambivalenţă internă cu privire la cât de multă atenţie ar trebui să acorde Africii la transformarea acesteia într-un punct de maxim interes, scrie Politico.

În această săptămână, o delegaţie de 20 de comisari şi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au mers în capitala etiopiană Addis Abeba pentru o reuniune comună cu omologii lor din Uniunea Africană. Mai mulţi comisari se opresc în Africa în această săptămână.

UE caută în Africa noi prieteni, noi oportunităţi economice şi modalităţi mai eficiente pentru controlarea ameninţărilor de securitate, în special legate de migraţia necontrolată. Interesul faţă de Africa nu este în întregime unul nou. Schimbarea de poziţie a început în timpul mandatului lui Jean-Claude Juncker, care a cerut încheierea unei „noi alianţe“ pentru crearea a 10 milioane de locuri de muncă în Africa pe cinci ani în 2018.

Schimbarea recentă de poziţie este însă una semnificativă. În septembrie 2016, când liderii UE s-au întrunit în Bratislava pentru a se pune de acord cu privire la o viziune pentru viitorul blocului după votul pentru Brexit, Africa nici nu a fost menţionată în declaraţia finală.

În faţa abandonării multilateralismului de către SUA şi eforturilor pentru influenţă mondială ale Chinei şi Rusiei, aproape toată ţările UE par să se gândească acum la Africa.

Unii diplomaţi şi oficiali spun că noul impuls vine în special din partea Parisului şi Berlinului, cu ajutorul lui Von der Leyen. Bruxelles-ul speră să profite de AfCFTA, un acord comercial regional intrat în vigoare în mai 2019.

Africa are o piaţă de consum de 1,2 miliarde de oameni şi un PIB combinat de peste 2.000 mld de euro.

UE s-ar putea lovi totuşi de rezistenţa ţărilor africane care doresc din ce în ce mai mult să fie considerate drept auto-sficiente.

În reorientarea mai puternică către Africa, UE se gândeşte la influenţa globală în creştere a Moscovei şi Beijingului, dar şi la eforturile din ce în ce mai agresive ale Rusiei de a clădi legături militare şi de securitate cu ţări africane. Importante pentru UE sunt şi considerentele legate de migraţie şi securitate.

Potenţialul pentru comerş şi securitate este evident de ani întregi. Atunci de ce atâta atenţie în acest moment?

Un diplomat UE spune că von der Leyen are puţine opţiuni pentru direcţionarea aspiraţiilor sale geopolitice. Alţi diplomaţi spun că Africa ar fi putut fi o prioritate mai mare mai devreme dacă nu ar fi existat reticenţa lui Donald Tusk. Alţi oficiali spun că noul accent reprezintă o urmare firească a unei lungi serii de iniţiative de-a lungul anilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO