Business Internaţional

Simbolul noii prietenii ungaro-chineze, un campus universitar, va fi construit cu bani şi muncitori din China

Proiectelor de construcţii urmărite de China în Europa de est şi în alte părţi li se reproşează adesea că sunt realizate cu muncitori chinezi, profitând astfel prea puţin economia locală. Simbolul noii prietenii dintre Ungaria şi China nu face excepţie.

Guvernul maghiar intenţionează să construiască la Budapesta un campus pentru Universitatea Fudan din China, a Partidului Comunist Chinez, cu contractori chinezi şi cu fi­nan­ţare dintr-un împrumut de 1,25 mi­liarde de euro tot de la China, scrie Euractiv. Controversatul pro­iect a mărit tensiunile dintre gu­ve­r­nul maghiar şi primăria Budapestei. Criticii spun că, în primul rând, campusul ar putea fi considerat un risc pentru securitatea naţională.

O investigaţie a Direkt36 a dezvăluit legăturile strânse ale univer­sităţii cu serviciile de informaţii chi­neze. În campusul chinezesc, Fudan a lansat propria sa şcoală de spioni în 2011. Fundan este, de asemenea, considerată şcoala de elită a Partidului Comunist Chinez, cel puţin un sfert din studenţii săi fiind membri.

Chiar dacă membrii Comitetului de Securitate Naţională al Parla­mentului maghiar au încercat să pună întrebări guvernului cu privire la acest lucru, ei nu au primit niciun răspuns; nimeni nu ştie cine a negociat cooperarea şi dacă acei oameni au trecut printr-un control de securitate naţională sau de ce întregul proiect este atât de opac. Membrii ai opoziţiei maghiare au spus că acest campus din Ungaria ar putea prezenta un risc nu numai pentru ţară, ci şi pentru UE şi NATO, iar faptul că acolo vor fi pregătiţi şi diplomaţi este deosebit de îngrijorător.

Péter Szijjártó, ministrul maghiar al afacerilor externe, a spus că Fudan este una dintre cele mai mari uni­versităţi din lume; prin urmare, ar fi „o prostie să ratezi această oportunitate“. 

Aceasta este consi­derată o declaraţie controversată de mulţi, având în vedere că guvernul maghiar a folosit o legislaţie special creată pentru a forţa o altă universitate străină, Universitatea Central Europeană (CEU), să părăsească ţara, chiar dacă era considerată, la fel ca Fudan, o instituţie de prestigiu.

Szijjártó nu a dezvăluit de ce crede că universitatea controlată de Partidul Comunist Chinez este mai bună decât CEU, unde miliardarul maghiaro-american George Soros ar fi avut influenţă. Cu toate acestea, el a subliniat că instruirea diplomaţilor străini în Ungaria nu reprezintă niciun pericol, adăugând că adversarii campusului de la Budapesta încearcă doar să semene neîncredere în înţelepciunea care vine din Est.

 
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.