Business Internaţional

Signal nu va înlocui WhatsApp. O spune chiar Brian Acton, omul care este co-fondator al ambelor aplicaţii şi preşedinte al Fundaţiei Signal

Signal nu va înlocui WhatsApp. O spune chiar Brian...

Autor: Alex Ciutacu

15.01.2021, 22:07 1906

Descărcările aplicaţiei de mesagerie Signal au crescut cu 4.200% la începutul anului, după ce WhatsApp a anunţat o serie de termeni şi condiţii pe care utilizatorii sunt obligaţi să le accepte şi care care implică schimb de informaţii între serviciul de mesagerie WhatsApp şi Facebook, compania-mamă a acestuia.

Însă Signal nu va înlocui WhatsApp, este de părere Brian Acton, care s-a aflat atât în echipa iniţală care a fondat WhatsApp, cât şi în cea care a fondat Signal, el fiind acum preşedintele executiv al Fundaţiei Signal.

Cele două aplicaţii au scopuri foarte diferite, a declarat Brian Acton pentru TechCrunch, săptămâna aceasta.

Acton a ajutat la dezvoltarea aplicaţiei Signal. Tot el a fost co-fondator al WhatsApp, aplicaţie care a fost vândută către Facebook pentru 22 de miliarde de dolari în 2014.

„Nu am nicio dorinţă să facem toate lucrurile pe care le face WhatsApp”, a declarat Acton, deşi el nu a specificat cu exactitate care sunt părţile pe care nu le va replica.

El a spus că se aşteaptă ca oamenii să se bazeze pe Signal pentru a discuta cu familia şi prietenii apropiaţi, în timp ce continuă să folosească WhatsApp pentru alte conversaţii.

„Dorinţa mea este de a le da oamenilor libertatea de a alege”, a declarat Acton, adăugând că „nu este vorba despre un scenariu de tipul învingătorul ia totul”.

Brian Acton a fost un critic vocal al companiei Facebook în ultimii ani şi chiar i-a încurajat pe utilizatori în 2018 să-şi şteargă conturile de Facebook.

Anterior, Acton a declarat că a părăsit WhatsApp în 2017 „din cauza unor diferenţe legate de utilizarea datelor utilizatorilor şi de publicitatea targetată”.

Presa internaţională scria la acel moment că Brian Acton a părăsit compania cu scandal, după ce Mark Zuckerberg nu a respectat promisiunile pe care i le făcuse la achiziţia WhatsApp. Printre promisiunile stabilite cel puţin verbal exista ideea ca WhatsApp să nu integreze niciodată reclame şi să nu colecteze datele utlizatorilor – nu în modul în care s-a dovedit între timp că o făcea Facebook.

În 2018, Brian Acton a ajutat la dezvoltarea Fundaţiei Signal alături de CEO-ul Moxie Marlinspike şi a pus la bătaie 50 de milioane de dolari din propriile fonduri pentru acest proiect, potrivit Business Insider.  

Signal, o aplicaţie creată iniţial în 2014, s-a concentrat pe intimitatea utilizatorilor şi a promis că nu va vinde niciodată datele utilizatorilor către terţi şi că nu va introduce reclame în aplicaţie.

În data de 6 ianuarie WhatsApp a anunţat o schimbare a termenilor de utilizare pe care îi obligă pe utilizatori să o accepte pentru a putea folosi aplicaţia în continuare. Aceste schimbări înseamnă că utilizatorii sunt obligaţi să accepte că datele lor, inclusiv numărul de telefon şi locaţia, vor fi transmise către Facebook.

WhatsApp a clarificat că aceste modificări îi vor afecta doar pe utilizatorii din afara Uniunii Europene şi a Marii Britanii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO