Business Internaţional

Şi-a îndeplinit Trump promisiunea de revitalizare a sectorului manufacturier, considerat vital pentru creşterea economică?

Şi-a îndeplinit Trump promisiunea de revitalizare a...

Autor: Catalina Apostoiu

09.12.2019, 00:05 865

Preşedintele american Donald Trump insistă că sectorul manufacturier este vital pentru creşterea economică, chiar în condiţiile în care politicile sale protecţioniste lovesc puternic în acesta şi pun locurile de muncă în pericol, scrie Deustche Welle.

Trump criticase dur administraţiile anterioare pentru a fi permis companiilor americane să-şi mute producţia în locuri ca China şi Mexic şi a promis să le aducă înapoi în SUA. Deşi Trump se autoînfăţişează drept un campion al revitalizării industriale, experţii spun că realizările sale pe acest front sunt puţine.

„În SUA nu s-a produs nicio revitalizare a ratei de angajare în sectorul manufacturier“, arată David Dollar, expert în relaţiile economice SUA-China la Brookings Institution.

Date publicate recent de Institute for Supply Management arată că activitatea manufacturieră din SUA s-a contractat pentru a patra lună consecutiv în noiembrie, comenzile noi coborând la cel mai scăzut nivel din 2012.

Politica „America First“ a administraţiei şi politicile protecţioniste au generat nesiguranţă generală, măsuri retaliatorii şi a afectat lanţurile de aprovizionare, erodând în acelaşi timp investiţiile şi încetinind angajările, spun experţii economici.

„Războaiele comerciale ale lui Trump sunt aproape exclusiv factorul din spatele eşecului de a face mai mult pentru sectorul manufacturier“, afirmă Jacob Kirkegaard, de la Peterson Institute for International Economics.

Marick Masters, profesor de business la Wayne State University, arată însă că impactul lui Trump asupra locurilor de muncă este ìîn general unul pozitivî, iar politicile sale comerciale sunt atractive politic în SUA.

Sectorul manufacturier reprezintă astăzi o parte mai mică din economia şi piaţa muncii din SUA decât în trecut. Sectorul reprezenta 11% din PIB-ul american în T2. În pofida acestui declin, sectorul este considerat extrem de important pentru inovaţia industrială şi o sursă de locuri de muncă bine plătite.

În timpul campaniei prezidenţiale şi de la câştigarea puterii, Trump a promis să stopeze declinul ratei de ocupare în industrie şi să revitalizeze statele dependente de sectorul manufacturier. Actuala încetinire şi nesiguranţa ar putea afecta susşinerea lui Trump în aceste state, spun analiştii.

Trump, între timp încearcă să dea vina pentru încetinirea sectorului manufacturier pe banca centrală a ţării. Acesta a criticat dur politica monetară a acesteia, susşinând în mod repetat că majorările de dobânzi operate de aceasta au crescut valoarea dolarului, scumpind bunurile americane peste graniţe.

În pofida slăbiciunii sectorului manufacturier, economia americană performează bine în general, arată analistul Brookings. ìAngajările sunt concentrate în servicii, sector care continuă să crească. Creşterea economiei va avea probabil un efect mai puternic în cadrul alegerilor decât ceea ce se întâmplă în sectorul manufacturierî, afirmă acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO