Business Internaţional

Shell se uita mai prudent la rezervele de petrol

29.12.2004, 00:00 14



Managementul superior al grupului Royal Dutch/Shell va studia cu atentie saptamana viitoare detaliile ultimului audit realizat asupra rezervelor de petrol, urmarind prin acest act sa confere siguranta contractelor futures incheiate de grupul energetic anglo-olandez, relateaza Financial Times.



Jeroen van der Veer, director general, a avertizat ca "este in joc pozitia sa in companie" daca grupul nu va lua masurile potrivite asupra modului in care isi evalueaza rezervele, dupa procesul de auditare condus de Ryder Scott, o companie independenta din SUA specializata pe estimarea rezervelor din industria petroliera.



In cumpana se afla si viitorul lui Malcolm Brinded, directorul diviziei de explorare si productie de la Shell, in companie.



Shell si Ryder Scott aveau programata incheierea procesului de audit pentru sfarsitul anului 2004.



Luna viitoare, managerii de top de la Shell vor analiza informatiile furnizate de noua evaluare a rezervelor. De asemenea, compania va raporta rezultatele actualizate pe trimestul patru la inceputul lunii februarie sau mai devreme, in functie de impactul acestora asupra pietei. Shell a fost constransa sa isi reduca nivelul rezervelor probate cu 23% in acest an, ceea ce a atras demiterea a trei manageri superiori, procese si investigatii desfasurate de autoritatile de supervizare din SUA si Marea Britanie.



Scandalul a alimentat speculatiile referitoare la o posibila preluare a grupului Shell de catre una dintre companiile concurente, cum ar fi grupul Total din Franta.



Cu toate ca grupul a afirmat ca noul management a rezolvat problemele cu volumul rezervelor declarate, Brinded a declarat in luna octombrie ca odata cu reevaluarea a 8 mld. de barili de petrol si gaze, din totalul de 14,35 mld., s-a descoperit ca va trebui sa se scada din total 900 mil. barili.



In ultima parte a anului compania a reexaminat si restul de 6,35 mld. barili din rezervele companiei si a anuntat ca ar putea avea loc revizuiri suplimentare la totalul rezervelor.



Van der Veer a promis ca va asigura o mai mare transparenta in calculul nivelului rezervelor.



"Anul viitor publicul va avea acces la informatiile referitoare la regulile pe care le aplicam in evaluari, la metodologiile folosite si la verificari", a precizat el.



Analistii spun ca problemele cu care se confrunta Shell nu se rezuma numai la evaluarea rezervelor, ci au un fond mult mai profund.



Ei considera ca cele mai grave sunt legate de modul in care grupul va reusi sa faca noi descoperiri de zacaminte petroliere si gazeifere, sa stopeze declinul inregistrat in volumul productiei si sa evite cheltuielile supradimensionate in proiecte de mare amploare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO