Business Internaţional

Shell: profitul urca, rezervele de titei scad

04.02.2005, 00:00 21



Royal Dutch/Shell, a doua mare companie petroliera din Europa a raportat un profit pe trimestrul patru al anului trecut aproape triplu ca urmare a majorarii preturilor la titei si gaze naturale, informeaza Bloomberg.



Gigantul energetic a realizat un profit inainte de impozite de 17,5 mld. dolari (13,4 mld. euro) in 2004, cu 38% peste cel obtinut cu un an inainte.



Cotatia actiunilor grupului a pierdut 1,5% ieri la bursa din Londra. Profitul aferent trimestrului patru a crescut pana la 5,13 mld. dolari (3,92 mld. euro), fata de 1,69 mld. dolari (1,29 mld. euro), profitul inregistrat in aceiasi perioada a anului anterior.



Totusi, Shell a anuntat ca si-a diminuat rezervele probate pentru 2003 cu 1,4 mld. barili, sau aproximativ 10%.



In 2004 Shell si-a revizuit descrescator in trei randuri rezervele declarate in 2003, ceea ce a determinat plecarea din companie a trei dintre cei mai importanti directori, printre care si presedintele Philip Watts. Anul trecut rezervele probate ale grupului au fost diminuate cu 23%.



In plus, petrolistul anglo-olandez si-a manifestat ingrijorarea cu privire la modul in care reuseste sa inlocuiasca titeiul extras prin descoperirea de rezerve noi. Astfel, in 2004, compania a acoperit prin identificarea de noi rezerve doar 15-25% din cantitatea totala de petrol extrasa.



Concurentii importanti cum sunt BP si ExxonMobil au o rata de inlocuire a rezervelor de peste 100%, potrivit Financial Times.



Investitorii au fost avertizati in legatura cu o noua reducere a rezervelor estimate in luna octombrie, insa amploarea revizuirii in jos si cifra de inlocuire a rezervelor reprezinta semnale negative pentru companie, care in ultima perioada incearca sa isi reabiliteze reputatia.



Cu toate acestea, Shell intentioneaza sa faca pace cu actionarii, anuntand ca va distribui dividende in suma de 10 mld. dolari (7,65 mld. euro) in 2005.



"2004 a fost un an al extremelor, pe de o parte din punct de vedere al reevaluarii rezervelor, iar pe de alta parte al profitului record realizat si al fluxului de numerar generat", a declarat Jeroen van der Veer, directorul general la companiei. "Am luat masurile necesare pentru a incheia definitiv problema rezervelor", a adaugat el.



Acum trei luni Royal Dutch/Shell si-a anuntat intentia de a combina conducerile si actiunile celor doua companii-parinte din Olanda si Marea Britanie, prin care sa puna capat unei perioade de aproape un secol in care a functionat o structura administrativa duala.



Mutarea planificata, spun reprezentantii Shell, va imbunatati sistemul de evidentiere contabila si va oferi investitorilor o imagine clara in legatura cu evolutia companiei.



Van der Veer se va afla la carma noii companii care se va numi Royal Dutch Shell. Potrivit unui raport anual eliberat de Shell, in 2003 el a primit retributii de 1,12 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO