Business Internaţional

Sfaturile lui Erdogan pentru fiul său despre cum să ascundă milioane de dolari şi cenzurarea presei, povestea înregistrărilor care-l compromit pe premierul Turciei

Sfaturile lui Erdogan pentru fiul său despre cum să...

Autor: Ioana Tudor

14.03.2014, 00:05 1636
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan este bombardat pe Facebook, Twitter şi YouTube cu înregistrări compromiţătoare care redau presupuse conversaţii ale sale cu un ministru, cu oameni de afaceri şi cu fiul său privind transferuri ilegale a zeci de milioane de dolari, intervenţia în licitaţiile publice, influenţarea deciziilor judecătoreşti şi cenzurarea în presă a declaraţiilor politicienilor din opoziţie.

Erdogan, aflat în funcţie de 11 ani, se teme că un nou val de înregistrări compromiţătoare „trucate“ şi puse pe internet la dipoziţia tuturor ar putea da lovitura de graţie lui şi guvernului său şi promite naţiunii că nu o va lăsa „la mila YouTube şi Facebook“ în contextul în care turcii sunt chemaţi în martie la alegeri locale.

Înregistrările pun presiuni şi mai mari pe premier şi pe partidul de guvernare AKP după scandalul de corupţie de amploare izbucnit în decembrie anul trecut în urma căruia trei miniştri au demisionat. Însă mult mai multe capete au căzut secerate de guvern în tabăra celor implicaţi în investigarea cazurilor.

Erdogan a confirmat autenticitatea unora dintre înregistrările audio, dar a subliniat că multe dintre acestea au fost trucate şi publicate ca parte a unei campanii de discreditare a sa şi a guvernului pe care îl conduce. „Nu accept folosirea internetului în acest fel“, a subliniat premierul, care a avertizat că guvernul ar putea interzice cele două site-uri foarte populare în Turcia şi în ţările occidentale.

Erdogan îl acuză de complot pe clericul Fethullah Gulen, care i-a fost cândva aliat politic şi care acum trăieşte în exil în Statele Unite. Gulen a negat că ar avea vreo legătură cu înregistrările postate pe YouTube şi Twitter de utilizatori care şi-au ascuns identitatea sub numele Haramzadeler (Fiii Păcătoşilor, în traducere) şi Bascalan (Primul Escroc).

Acuzaţiile de corupţie „interferează cu dreptul oamenilor de a păcătui“, a afirmat Metin Kulunk, un parlamentar din partidul lui Erdogan şi membru al comisiei pentru industrii, citat de Bloomberg. Criticii guvernului îşi arogă autoritatea divină atunci când folosesc „slăbiciunile oamenilor ca unealtă politică într-o tentativă de lovitură de stat“, a spus Kulunk.

Operaţiunea „Banii“

Înregistrarea care l-a pus pe Er­dogan pe jar a fost publicată pe 25 februarie şi redă o conversaţie în care premierul îi cere fiului său Bilal să ascundă zeci de milioane de dolari aflaţi în locuinţa lor.

Potrivit celui care a publicat înregistrarea, discuţia a avut loc pe 17 decembrie, prima zi a investi­gaţiilor în cazul de corupţie în care zeci de aliaţi ai lui Erdogan, inclusiv fiii a trei miniştri, au fost arestaţi sub acuzaţia de corupţie, scrie The Wall Street Journal.

În înregistrare, cel presupus a fi Erdogan îi dă indicaţii fiului despre cum să scape de bani, de preferat după lăsarea serii ca să nu atragă atenţia. Interlocutorul acestuia răspunde că a transferat banii, mai puţin 30 milioane euro, care s-au dovedit greu de mutat.

Erdogan a catalogat înregistrările drept „un montaj imoral“ şi s-a arătat înfuriat de faptul că discuţiile sale telefonice au fost recepţionate. Fiul premierului a refuzat să comenteze.

„Da, am dat acel telefon... pentru că erau insulte la adresa noastră, la adresa premierului“

O serie de înregistrări publicate pe 4 februarie conţin conversaţii ale unor oficiali turci cu manageri ai companiilor din mass-media cărora le ordonă să schimbe titluri, să cenzureze discursurile politicienilor din opoziţie şi să scrie articole la cererea oficialilor. Potrivit înregistrărilor, ordinele au fost execu­tate fără rezistenţă, notează WSJ.

Erdogan a confirmat autenticitatea uneia dintre înregistrări, în care inter­zice redarea unui rezumat al discursului unui opozant politic. „Da, am dat acel telefon ... pentru că erau insulte la adre­sa noastră, la adresa premierului ... iar ei au făcut ce trebuia“, a mărturisit Erdogan. Conţinutul multora dintre aceste înregistrări a fost confirmat de Fatih Altayli, editorul-şef al publicaţiei Haberturk. El a afirmat că guvernul a intervenit cu regularitate în materialele publicate de ziarul său. În alte înre­gistrări postate pe YouTube săptămâna trecută, Erdogan cere proprietarului unei publicaţii să concedieze anumiţi jurnalişti.

 

Procesul

În data de 4 martie, Primul Escroc a publicat o înregistrare audio şi comentarii pe Twitter prin care arăta că Erdogan a intervenit acum cinci ani într-o anchetă împotriva unui critic al guvernului suspectat de speculă. În înregistrare, Erdogan îi spune mi­nistrului justiţiei de atunci, Sadullah Ergin, că este dezamăgit de achitarea mogulului mass-media Aydin Dogan şi îl critică pe ministru că nu a urmărit cazul îndeaproape. Cei doi discută în continuare despre posibilitatea revenirii asupra deciziei.

Erdogan a confirmat că a discutat cu Ergin despre caz, însă a explicat că „era normal“ să îl îndemne pe ministru să urmărească cazul îndeaproape pentru că acesta conţinea detalii „periculoase“.

Premierul a afirmat că înregistrarea este un montaj. La rândul său, fostul ministru al justiţiei a spus într-un interviu pentru CNN Turcia că discuţia publicată pe internet a fost ruptă din context şi că el şi Erdogan discutau de fapt despre plângeri legate de o presupusă manipulare a unor documente judecătoreşti şi că încercau să găsească o soluţie acestei probleme.

 

Atribuirea de contracte

Tot pe 4 martie, în mediul online apărea înregistrarea unei presupuse conversaţii între Erdogan şi Metin Kalkavan, proprietarul şantierului naval Sedef Gemi Insaat, în care premierul încearcă să intervină într-un proces de depunere de oferte.

Cel care a postat înregistrarea afirmă că discuţia dintre cei doi a avut loc la scut timp după ce Armata Turciei a acordat un contract pentru construirea unor nave de război, în valoare de 2,5 miliarde dolari, companiei Koc Holding, un conglomerat turcesc care a criticat guvernul condus de Erdogan în timpul protestelor antiguvernamentale masive din vara trecută.

În înregistrare, Kalkavan îi spune lui Erdogan că nu s-a înscris oficial la licitaţie, însă premierul îl îndeamnă să depună o plângere privind incorectitudinea procesului de atribuire a contractului. Kalkavan promite că va depune o ofertă dacă licitaţia va fi reluată. În cele din urmă licitaţia a fost anulată, iar contractul a fost câştigat de Marina Turcească. La scurt timp, guvernul a atribuit companiei lui Kalkavan şi companiei de stat spaniole Spanish Navantia un contract separat în valoare de 3 miliarde dolari pentru construcţia de nave.

Erdogan a confirmat că o parte din înregistrare este autentică, afirmând totodată că este normal să sfătuiască pe cineva să depună plângere pentru a îndrepta o greşeală. „Ca urmare a procesului, licitaţia este anulată, iar statul câştigă una-două sute de milioane de dolari“, a explicat Erdogan referindu-se la contractul câştigat de Marina Turcească.

Kalkavan a recunoscut, de asemenea, că discuţia este autentică, dar a subliniat „că nu e bine să tragi concluzii din conversaţii trunchiate“.

 

Premierul turc Erdogan vede în Facebook şi YouTube o ameninţare la adresa naţiunii

  • Facebook şi YouTube „încurajează imoralitatea şi spionajul“;

  • „Nu accept folosirea internetului în acest fel“;

  • „Nu vom lăsa această naţiune la mila YouTube şi Facebook“.

 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 14.03.2014

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO