Business Internaţional

Sfârşitul cărbunelui ar putea fi mai aproape decât pare

Sfârşitul cărbunelui ar putea fi mai aproape decât pare

Autor: Catalina Apostoiu

10.10.2018, 00:04 1040

Companiile de utilităţi trebuie să diminueze consumul de cărbune cu cel puţin 60% în decurs de două decenii până în 2030 pentru a evita cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice, potrivit unui nou raport al Comitetului Intergu­vernamental privind Schim­bă­rile Climatice (IPCC).

O astfel de ţintă pare extrem de am­biţioasă, scrie David Fickling, edito­ria­list la Bloomberg. Şi totuşi, este aceasta o sarcină atât de difi­cilă, se întreabă acesta.

Până la urmă, în SUA producţia de energie pe bază de cărbune s-a redus cu aproximativ o treime în decurs de 7 ani până în 2017, iar în UE aceasta a înregistrat acelaşi declin în numai patru ani până în 2016.

În Europa şi SUA, de­clinul producţiei de cărbune a atins re­cent în medie aproape 5% pe an. Dacă lumea ca întreg poate atinge o rată de 7% pe an, s-ar putea atinge ţinta pe 2030 a IPCC, scrie edito­rialistul de la Bloomberg.

Se susţine că acest lucru nu este posibil pentru că cererea în creştere din economiile emergente este peste reorientarea dinspre carburanţi fosili din ţările mai bogate. Şi totuşi, este posibil ca bazele economice în schim­bare ale producţiei de energie să fie sub­es­timate, în opinia lui David Fickling.

Mai întâi, se presupune că ţările asia­tice vor continua să construiască noi cen­trale pe cărbune într-un ritm rapid, deşi regenerabilele sunt deja opţiunea mai ieftină în India şi pe cale să devină astfel în China şi Asia de Sud-Est. Mai apoi, costurile în scădere şi penetrarea în creştere a energiei eoliene şi solare este atât de recentă, că de-abia începem să vedem cum acestea afectează mo­de­lele de business ale producătorilor con­ven­ţionali.

Potrivit unui studiu al Australian Na­tional University, presupunând că cos­tul regenerabilelor va urma tendinţa actuală, vârsta medie de „pensionare“ a cen­tra­lelor pe cărbune scade la 30 de ani de la 50. Drept urmare, pro­ducţia de ener­gie pe bază de căr­bune scade cu apro­xi­ma­tiv 70% în perioada 2020-2030.

În opinia editorialis­tu­lui Bloom­berg, nu este greu să se obţină rezul­tate similare pentru cen­tra­lele mai moderne din China.

În prezent, deşi rege­nerabilele sunt mai ieftine decât căr­bunele aproape peste tot în lume, este de obicei mai profitabil să operezi centralele termale existente decât să renunţi la ele şi să construieşti capacitate de energie eoliană şi solară.

Şi totuşi, pe măsură ce costurile energiei eoliene şi solare scad, punctul de turnură în care regenerabilele vor de­vansa centralele existente nu este foarte departe, scrie editorialistul de la Bloomberg.

Părerea generală este că nu ne putem decarboniza sistemul de electricitate suficient de rapid pentru a atinge ţintele IPCC. Însă, cu un deceniu în urmă, actuala situaţie în care cererea pentru cărbune şi carburanţi auto stagnează, iar costurile regenerabilelor scad puternic părea la fel de îndepărtată. Având în vedere felul în care s-a schimbat piaţa mondială a energiei în ultimii ani, pare o idee bună să nu spunem niciodată niciodată, concluzionează David Fickling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO