Business Internaţional

Sezonul uraganelor stabileste pretul asiguratorilor in Statele Unite

Sezonul uraganelor stabileste pretul asiguratorilor in Statele Unite

Click pentru imaginea intreaga

03.08.2007, 14:16 23

Anii 2004 si 2005 au fost teribili din punctul de vedere al catastrofelor naturale, in timp ce 2006 a fost un an ciudat de calm. Companiile de asigurare si reasigurare sunt circumspecte si au motive intemeiate.
Sezonul cicloanelor a fost declarat deschis in mod oficial incepand cu 1 iunie in Statele Unite. Inca din 9 mai a fost inregistrata o prima furtuna tropicala, Andrea. Trei institute de previziuni legate de uragane din cele mai serioase, Noaa, Colorado State University si Tropical Storm Risk, au anticipat ca activitatea ciclonica va fi peste medie in acest an, cu trei pana la cinci uragane asteptate a se forma pe Atlantic. Institutele au lansat acelasi tip de previziune si anul trecut, insa fenomenul El Nino le-a dat peste cap previziunile.
Deocamdata, amenintarea nu s-a materializat acolo unde era de asteptat. Fara indoiala ca seismul din Niigata produs pe 16 iulie in Japonia va avea consecinte asupra sectorului asigurarilor si reasigurarilor.
Amploarea acestora nu este sigura, fiind estimata la 180-830 milioane de dolari de catre agentii ca AIR, RMS si Eqecat.
In paralel, estimarile legate de impactul recentelor inundatii din Marea Britanie asupra sectorului variaza.
Asociatia Asiguratorilor Britanici vorbeste despre daune in valoare de peste 2 miliarde de lire sterline (4 miliarde de dolari), in timp ce agentia Fitch indica 3 miliarde de lire sterline (6 miliarde de dolari). Este vorba de cea mai severa catastrofa naturala produsa in Marea Britanie dupa 1990 cand o furtuna i-a costat pe asiguratori 2,2 miliarde de lire sterline.
"Astfel se pune din nou problema adaptarii modelelor: acest tip de eveniment nu este asteptat sa se produca decat o data la doua sute de ani. Or, ultimele inundatii grave s-au produs in 1947", remarca Marc Beckers, responsabil pentru Marea Britanie, Europa, Orientul Mijlociu si Africa in cadrul Aon.
Prin urmare, nu exista motive de ingrijorare privitoare la soliditatea financiara a sectorului.
"Programele de reasigurare vor fi suficient de solide pentru a absorbi aceste pierderi si a limita expunerea neta a asiguratorilor britanici", precizeaza Fitch. Acelasi "diagnostic" fusese stabilit la inceput de an, cand furtuna Kyrill a lovit Europa, cu costuri de 5 miliarde de euro asupra sectorului.
Revigorata, piata reasigurarilor este capabila sa absoarba acest nivel al catastrofelor. Inca din toamna anului trecut, cand impactul uraganelor americane Katrina, Rita si Wilma era inca vizibil, Aon Global Re anticipa o revenire la normal a pietei globale a reasigurarilor pentru catastrofe naturale.
Cu alte cuvinte, asiguratorii urmau sa gaseasca in 2007 suficiente capacitati in conditii satisfacatoare.
De fapt, anul 2006 a fost exceptional de calm din punctul de vedere al catastrofelor naturale, cu pierderi de 9,2 miliarde de dolari in Statele Unite, comparativ cu 61,2 miliarde in 2005, conform datelor Insurance Information Institute.
Deocamdata, 2007 cunoaste o evolutie similara (pierderi de 1,26 miliarde de dolari in primul trimestru si 2,18 miliarde in cel de-al doilea).
"Raportul combinat daune-responsabilitate civila in cazul asiguratorilor americani era de 101,2% in 2005 si de 92,4% in 2006. Consecinta previzibila: ratele primelor vor continua sa scada in SUA ca si in restul lumii", estimeaza Renaud de Pressigny, director in cadrul Marsh France.
Inutil de mentionat ca reasiguratorii vor "profita" de urmatoarea catastrofa importanta pentru a justifica o inversare a tendintei pietei. Un uragan in Miami ar provoca pierderi de 100-150 miliarde de dolari.
Grav afectata de uraganele din 2005, piata reasigurarilor catastrofelor naturale ("cat nat"), cu o valoare de aproximativ 250 de miliarde de dolari, s-a redresat rapid. "Estimam capacitati suplimentare in valoare de 40 de miliarde de dolari sub forma de investitii oportuniste realizate pentru a profita de cresterea ratelor", arata Renaud de Pressigny. De fapt, piata reasigurarilor atrage diverse tipuri de investitori, fonduri de hedging de exemplu, fiind alimentata de noi tipuri de capital.
"Piata 'cat bond'-urilor reprezenta 4,7 miliarde de dolari in 2006 si s-ar putea apropia de 10 miliarde de dolari in 2007, 5 miliarde fiind deja atrasi de la inceputul anului", declara Marc Beckers. La acestea se adauga capacitatile din Florida, 10 pana la 14 miliarde de dolari, conform Aon Re Global, statul hotarand sa "privatizeze" piata reasigurarilor prin intermediul Florida Hurricane Catastrophe Fund.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO