Business Internaţional

Serviciile financiare, mina de aur pentru Merrill Lynch

10.05.2005, 19:12 15

Pentru prima oara in ultimii trei ani, banca americana Merrill Lynch a depasit Goldman Sachs, Citigroup si Morgan Stanley, devenind cea mai mare banca de investitii din lume la care apeleaza firmele de servicii financiare, cea mai importanta sursa de comisioane de pe Wall Street, informeaza Bloomberg.

Merrill, a treia mare firma de brokeraj dupa valoarea de piata, a castigat de la inceputul acestui an 564 mil. dolari (436 mil. euro) din intermedierea fuziunilor si din lansarea de subscrieri de actiuni si obligatiuni pentru clienti precum UFJ Holdings, a patra mare banca din Japonia si Royal Bank of Scotland, potrivit estimarilor bazate pe rapoartele companiei. Daca va mentine aceasta rata de crestere pana la sfarsitul anului, Merrill va obtine venituri de peste doua ori mai mari in acest an de la banci, asiguratori si manageri de fond.

Anul trecut banca a ocupat locul patru in clasamentul celor mai importante societati de brokeraj din lume.

Merrill si Goldman au fost alese de Absa pentru a intermedia tranzactia prin care Barclays, a treia mare banca britanica, a dobandit controlul asupra Absa, cel mai mare jucator pe piata creditelor de consum din Africa de Sud. JP Morgan Chase a oferit consultanta celor de la Barclays in tranzactia de 5,5 mld. dolari (4,25 mld. euro).

In primul trimestru din 2005, 53% din veniturile totale ale Merrill, de 6,2 mld. dolari (4,8 mld. euro), au fost generate de divizia de investment banking si piete globale a bancii.

In acest an pana in momentul de fata, companiile financiare au facut achizitii de peste 170 mld. dolari (131 mld. euro), cel mai incarcat an din acest punct de vedere din 2000 pana in prezent. In 2000 aceste achizitii atingeau un nivel record de 546 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO