Business Internaţional

Serviciile: companiile isi reduc costurile si se arata prudente

07.01.2003, 00:00 13

Companiile aeriene, bancile si alte sectoare de servicii din Europa au inregistrat un ritm de crestere mai lent in decembrie, pe fondul unei cresteri reduse a economiei, au declarat economistii inaintea publicarii unui raport al acestei industrii. Un indice bazat pe un studiu realizat in randul a 2.000 de manageri de achizitii din mai multe tari ce utilizeaza moneda euro, de catre NTC Research pentru Reuters, a scazut pana la 50,6 de la 50,8 in noiembrie, conform unui studiu realizat de Bloomberg News. Punctele ce depasesc nivelul 50 indica crestere.
Conform Comisiei Europene, economia acestei regiuni, in valoare de 7.000 de miliarde de dolari, ar putea scadea cu 0,2% pe primul trimestru al acestui an. Companiile si consumatorii isi limiteaza cheltuielile din cauza cresterii preturilor la petrol si amenintarii razboiului din Irak.
Companii cum ar fi Deustche Bank AG si Santander Central Hispano SA din Spania au efectuat disponibilizari pe fondul scaderii profitului si preturilor la actiuni. Deustche Lufthansa AG, a treia mare companie aeriana din Europa, isi va limita serviciile de clasa intai pe anumite rute din cauza scaderii cererii pentru aceasta clasa.
"Companiile isi reduc costurile, toata lumea este foarte prudenta," a declarat Estela Girao, director al diviziei din Lisabona a Viagens Abreu SA, o companie de turism.
Ritmul de crestere a industriei americane de servicii a fost probabil de asemenea mai lent in luna decembrie. Indicele realizat de Institute for Supply Management a scazut probabil pana la 55,5 de la 57,4 in noiembrie, conform unui studiu realizat de economisti. Totusi, decembrie va reprezenta a 11a luna de crestere.
Sectorul american al productiei a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii 11 ani si jumatate in luna decembrie, confirmand asteptarile legate de accelerarea cresterii economice in acest an.
Scaderea preturilor la actiuni afecteaza castigurile. Irish Life & Permanent Plc din Irlanda a anuntat luna trecuta ca pe fondul scaderii actiunilor, castigurile sale vor fi reduse cu 95 milioane de euro.
Sectorul european al productiei a scazut pentru a patra luna in decembrie pe fondul scaderii comenzilor. Productia fabricilor, ce reprezinta aproximativ o cincime din valoarea PIB in tarile euro, a scazut in Franta si Germania.
Situatia economica a Germaniei afecteaza economiile celorlalte tari europene, spun investitorii. Cea mai mare economie europeana a crescut cu 0,5% anul trecut, reprezentand cel mai lent ritm de crestere de la recesiunea din 1993, conform estimarilor guvernului.
Cresterea preturilor la petrol si un posibil razboi in Irak ameninta de asemenea industria serviciilor, spun analistii.  Pretul la titei a crescut cu 11% in ultimele doua luni.
Cresterea preturilor la titei este sustinuta de o greva din Venezuela si de tensiunile legate de un posibil razboi in Irak, al patrulea mare producator OPEC in luna noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO