Business Internaţional

Serviciile americane de informaţii analizează o potenţială ameninţare cibernetică din partea Rusiei

Serviciile americane de informaţii analizează o...

Autor: Mediafax

05.09.2016, 18:31 68

Investigaţia încearcă să înţeleagă intenţia şi dimensiunea operaţiunii ruse, care include instrumente ce permit accesarea ilegală a sistemelor folosite în cadrul procesului politic.

O operaţiune rusă de răspândire a influenţei în Statele Unite "este o posibilitate pe care o analizăm cu mare atenţie," a declarat sub protecţia anonimatului un oficial din cadrul serviciilor de informaţii. De asemenea, oficialii americani examinează posibile perturbări ale procesului electoral, iar FBI-ul a alertat autorităţile locale şi statale asupra unor potenţiale ameninţări cibernetice.

Oficialul citat anterior a avertizat că serviciile de informaţii nu afirmă că ar exista o "dovadă clară" a unor astfel de manipulari, şi nici că ar exista planuri din partea Rusiei de a întreprinde astfel de acţiuni. "Însă chiar şi numai un indiciu că cineva ar încerca să afecteze securitatea sistemului nostru electoral ar fi un motiv serios de îngrijorare," a mai declarat oficialul american.

Intenţia Kremlinului s-ar putea să nu fie de a influenţa rezultatul alegerilor într-o direcţie sau alta, ci ar putea să dorească ca doar să cauzeze haos, fapt ce ar alimenta propaganda împotriva democraţiei de tip american, în special în statele din fosta Uniune Sovietică.

Moscova a negat că ar fi efectuat atacuri cibernetice în Statele Unite, preşedintele Vladimir Putin a catalogat acuzaţiile formulate împotriva Rusiei drept o încercare de a "distrage atenţia publicului".

"Nu ştiu nimic despre asta, iar la nivel statal, Rusia nu a procedat niciodată astfel", a declarat Putin pentru agenţia de ştiri Bloomberg. Acesta a întrebat apoi dacă într-adevăr contează "cine a accesat ilegal acele informaţii", în situaţia în care "cel mai important lucru este faptul că acel conţinut a fost dezvăluit publicului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO