Business Internaţional

Serbia ar putea îngheţa planurile de aderare la UE din cauza problemei Kosovo

Serbia ar putea îngheţa planurile de aderare la UE din cauza problemei Kosovo

Autor: Andreea Mindrila

24.11.2011, 18:44 857

Serbia şi-ar putea pierde interesul pentru aderarea la Uniunea Europeană şi ar putea îngheţa, chiar renunţa definitiv, la planurile de intrare în spaţiul comunitar, pentru că nu vrea să renunţe la Kosovo, fosta provincie sudică care şi-a declarat în mod unilateral independenţa în 2008, scrie The Wall Street Journal.

UE, care trebuie să decidă până pe 9 decembrie dacă va contiua discuţiile cu Serbia pe tema aderării, a anunţat că înainte ca procesul de integrare să fie accelerat, relaţiile Serbiei cu Kosovo trebuie îmbunătăţite.

Conflictul dintre cei doi vecini s-a intensificat în aceasă vară, când forţele de poliţie din Kosovo au preluat controlul mai multor posturi de la graniţă pentru a aplica o interdicţie de import. Sârbii din Kosovo au reacţionat prin blocarea şoselelor, iar acest lucru a provocat ciocniri cu forţele de poliţie şi mai târziu cu trupele NATO.

Până acum, UE nu a constrâns Serbia să recunoască independenţa provinciei Kosovo, dar este foarte probabil ca mai devreme sau mai târziu să îndemne Belgradul să ia o astfel de decizie pentru că nu vrea un conflict politic în contextul problemelor financiare cu care se confruntă.

Deşi Serbia speră că va rezolva problema Kosovu-lui fără a accepta independenţa acestuia, UE nu este convinsă că acest lucru este realizabil.

Problema renunţării la Kosovo este una delicată pentru majoritatea sârbilor, care consideră regiunea leagănul cultural al ţării, şi din acest motiv o parte din conducerea politică ia în considerare renunţarea la oferta UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO