Business Internaţional

Senatul american a respins proiectul prin care Obama vrea să impoziteze mai mult bogaţii

Preşedintele american Barack Obama pierde treptat teren în faţa principalului contracandidat, republicanul Mitt Romney

Autor: Ioana Niţă

18.04.2012, 00:03 310

Republicanii din Senatul ame­rican s-au opus unui proiect de lege al preşedintelui Barack Obama cu­noscut sub denumirea de "taxa Buffett" după investitorul miliardar Warren Buffett, prin care veniturile milionarilor ar fi fost impozitate cu minimum 30%, scrie Thomson Reu­ters.

Democraţii nu au reuşit să strângă cele 60 de voturi necesare din totalul de 100 pentru a trece mai departe în dezbatere şi pentru a fi votată pe lista măsurilor menite să atragă mai multe venituri la buget din impozitarea celor bogaţi.

"Republicanii din Senat au votat pentru blocarea taxei Buffett, alegând încă o dată să-i protejeze pe cei mai bogaţi americani în detrimentul clasei de mijloc", a declarat Obama.

Obama şi susţinătorii lui democraţi apreciază că majorarea taxelor pentru cei bogaţi va ajuta la reducerea deficitelor şi va aduce echitate fiscală.

Republicanii au o viziune cu totul diferită, susţinând diminuarea impozi­telor - chiar dacă astfel se măresc deficitele - pentru stimu­larea pieţei muncii. De asemenea, aceştia susţin că majorarea taxelor ar afecta economia fragilă. Buffett susţine ideea creşterii taxelor pentru milionari şi chiar îşi exprimă nemulţumirea cu privire la faptul că în cazul său rata de impozitare este mai mică decât cea a secretarei lui.

Avansul lui Obama în faţa prin­cipalului contracandidat în alegeri, republicanul Mitt Romney, în son­dajele privind preferinţa de vot s-a în­gustat la patru puncte procentuale, de la 11 puncte procentuale luna trecută, potrivit unui studiu Reuters/Ipsos. Astfel, Obama este sprijinit de 47% dintre alegători (52% în martie), în timp ce Romney ar câştiga 42% din voturi (41% în martie). Aproximativ 53% dintre cei chestionaţi au afirmat că locurile de muncă şi economia sunt cele mai importante probleme care trebuie dezbătute în campania electorală.

Republicanul Mitt Romney ar câştiga 42% din voturi

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO