Business Internaţional

Semne că în Turcia s-a format o bulă imobiliară

Semne că în Turcia s-a format o bulă imobiliară

Autor: CătăIina Apostoiu

26.04.2016, 20:20 1809

La primă vedere, există puţine semne că cea mai performantă piaţă rezidenţială din lume s-ar afla în faţa unei bule pe cale să plesnească, scrie Bloomberg.

Dependenţa de credite ipotecare este scăzută, iar proprietarii de locuinţe din Turcia îşi plătesc la timp creditele, ajutaţi de preţuri care au urcat mai rapid decât în orice altă ţară anul trecut. Riscurile pe această piaţă, într-o perioadă în care construcţiile au ajuns să reprezinte o parte mai mare din investiţiile ţării decât în China, vin de pe segmentul constructorilor, mai degrabă decât din partea cumpărătorilor.

Cota reprezentată de dezvoltatori în nivelul îndatorării Turciei este mai ridicată decât oricând în ultimul deceniu, şi reprezintă aproape o cincime din volumul total al împrumuturilor corporative, potrivit asociaţiei bancare a ţării. O proporţie în creştere din aceste credite încep să aibă probleme, procentul de credite neperformante din industrie aproape dublându-se în ultimii cinci ani.

“Nu ipotecile reprezintă problema, ci nivelul de îndatorare al dezvoltatorilor,“ afirmă Ercan Uysal, analist bancar la Integras.

Pentru a susţine ritmul vânzărilor, constructorii ajută cumpărătorii să facă faţă costurilor. De exemplu, unii dezvoltatori se oferă să asigure rate ale dobânzii sub nivelul pieţei şI acceptă un avans de 10%, sub minimul de 25% solicitat pentru o ipotecă bancară.

Odată cu creşterea ratelor la creditele imobiliare, “companiile îşi sacrifică profiturile pentru a le face viaţa mai uşoară cumpărătorilor“, spune mogulul imobiliar Ali Agaoglu.

“Ceea ce contează pentru sector sunt vânzările, astfel încât un astfel de sprijin este perfect normal“.

Preţurile locuinţelor din Turcia s-au dublat în ultimii cinci ani şi au urcat cu 18% anul trecut, peste indicele global al preţurilor locuinţelor calculate de Knight Frank. Cererea a fost susţinută de investitori din Orientul Mijlociu aflaţi în căutarea unui adăpost în faţa turbulenţelor din regiune, cât şi de creşterea puternică a populaţiei, potrivit Knight Frank.

Constructorii, care depind de pre-vânzări pentru o porţie din finanţare, nu-şi pot permite o percepţie că aceste creşteri ar putea încetini, spune Toygun Onaran, de la TEB Yatirim, divizia din Istanbul a BNP Paribas.

Perspectivele dezvoltatorilor depind parţial de deciziile băncii centrale americane cu privire la dobânzi. Decizia acesteia din decembrie de majorare a dobânzilor pentru prima dată în aproape un deceniu a împins în sus costurile de finanţare în Turcia.

O depreciere a lirei turceşti prezintă pericole mai mari pentru constructori pentru că aceştia reprezintă o parte importantă din împrumuturile în monedă străină din Turcia. Aceasta generează un risc când veniturile sunt exprimate în principal în lire. Lira turcească s-a depreciat cu 20% în ultimul an.

Dezvoltatorii au reprezentat o cincime din companiile care au primit protectţie împotriva falimentului în primele trei luni ale acestui an, cel mai ridicat nivel din orice industrie, potrivit lui Uysal.

Această situaţie a stârnit mânia bancherilor, care spun că actuala legislaţie în domeniul falimentului este deschisă abuzurilor.

Multe apartamente din proiecte imobiliare importante se vând pe bază de finanţare organizată de companiile de construcţii. “Ultimul lucru de care are nevoie Turcia după o creştere puternică a creditării este dezvoltarea finanţării din umbră“, spune Manik Narain, strateg la UBS Group din Londra.

Aziz Torun, director al asocialţiei trusturilor de investiţii imobiliare din Turcia, susţine că stimulentele pentru cumpărători au venit pentru că o dobândă lunară de 1% reprezintă pragul psihologic dincolo de care consumatorii turci devin reticenţi.

Unii cred că vânzările vor fi în continuare solide graţie factorilor demografici: influxul de imigranţi va susţine piaţa, iar rata în accelerare a divorţurilor înseamnă că “va exista întotdeauna cerere“, spune Onder Halisdemir, CEO al Agaoglu Group.

Nu toţi sunt de aceeaşi părăre, însă. Preţurile locuinţelor au crescut puternic anul trecut “şi nu reuşesc să înţeleg de unde vine această creştere“, spune Ismail Kazanc, director financiar al Torunlar. ŇNu mă aştept la o creştere similară în acest an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO