Business Internaţional

Semnalele de revenire abundă în economia mondială, însă liderii financiari ai lumii sunt prudenţi: îi sperie protecţionismul şi îmbătrânirea populaţiei

Preşedintele BCE Mario Draghi. Mandatul său expiră în doi ani. Mandatul preşedintei Fed Janet Yellen expiră în februarie

Preşedintele BCE Mario Draghi. Mandatul său expiră în doi ani. Mandatul preşedintei Fed Janet Yellen expiră în februarie

Autor: Bogdan Cojocaru

28.08.2017, 00:07 1443

August a fost pentru fabricile din zona euro cea mai bună lună din ultimii şase ani, în pofida aprecierii euro. În Franţa, „omul bolnav al Europei“, optimismul din industrie este la cel mai ridicat nivel de după criză. Companiile îşi vor majora investiţiile cu 7% anul acesta. Din Germania, firmele exportă mai mult ca oricând.

Încrederea predomină nu doar în zona euro, ci mai peste tot în lumea dezvoltată. A rămas însă loc şi pentru prudenţă, aşa reiese din atmosfera reuniunii de la Jackson Hole, SUA, a şefilor celor mai importante bănci centrale şi instituţii financiare din lume.

Economistul-şef al Fondului Mo­netar Internaţional, Maury Obstfeld, apreciază că economia mondială o duce bine. „Vedem o revenire la scară largă. Este important că este la scară largă pentru că n-a mai fost aşa de zece ani“, a afirmat Obstfeld într-un interviu pentru CNBC. El a notat că nu există riscuri imediate, dar pe termen lung există pericolul ca revenirea să nu poată accelera. „Un risc este continuarea creşterii slabe. Ceea ce vedem acum este un urcuş ciclic, dar creşterea potenţială rămâne slabă. Acest lucru aduce tensiunile politice pe care le vedem şi care iau, spre exemplu, forma retoricii protecţioniste“, a spus Obstfeld. FMI va publica peste câteva săptămâni actua­lizări la prognozele sale economice. Economistul-şef a asigurat că acelea care privesc economia mondială nu vor fi înrăutăţite. În iulie, FMI estima o creştere pentru economia mondială de 3,5% anul acesta şi de 2,5% anul viitor.

Tot la Jackson Hole, la simpozionul organizat anual de Rezerva Federală, şi preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi a identificat politicile protecţioniste ca fiind „un risc serios“ pentru economia globală. Şi el este încrezător în economia mondială, apreciind că „revenirea devine mai fermă“. Însă Draghi a atenţionat că în Europa, la fel ca în Japonia, „consolidarea revenirii este într-o fază mai înapoiată“  în comparaţie cu cea din SUA. Aşa cum au făcut înaintea sa tot felul de lideri din lumea financiară şi oameni de afaceri, Draghi a avertizat asupra pericolelor pe care demografia le aduce asupra creşterii economice.

Preşedintele BCE a explicat că încă mai este nevoie de o acomodare monetară semnificativă şi că inflaţia încă nu se duce spre ţinta de puţin sub 2% a băncii centrale a zonei euro. După aceste comentarii, euro s-a apreciat faţă de dolar.

Draghi a atenţionat că atingerea obiectivului de a „accelera creşterea economică potenţială“ se confruntă cu tot mai multe provocări. „Fără creştere potenţială mai puternică, revenirea ciclică pe care o vedem acum la nivel global va converge în cele din urmă spre ritmuri de creştere mai lente“, a spus şeful BCE. „Creşterea mai lentă va face în schimb mai greu pentru multe din economiile avansate să-şi rezolve problemele legate de datorie şi demografie.“ Şi el a avertizat că protecţionismul reprezintă un pericol serios pentru creşterea globală. Tema de protecţionism a luat amploare după ce Donald Trump a devenit preşedintele SUA. La Jackson Hole, preşedinta Fed Janet Yellen s-a distanţat de Trump cerând menţinerea regulilor implementate în ultimii zece ani pentru prevenirea unoi noi crize financiare. Trump a promis dereglementare. Mandatul lui Yellen la conducerea Fed se încheie în februarie. Preşedintele american va decide dacă o înlocuieşte.

Legat de creşterile lente, unele bănci nu văd motive de îngrijorare. Credinţa persistentă că avansul economiei globale este „periculos de încet“ şi de fragil este un mit, se arată într-o analiză a băncii singaporeze DBS.

„Dacă vă îngrijorează creşterea lentă de astăzi, aţi face bine să vă obişnuiţi. Va fi probabil mai lentă peste cinci ani şi şi mai lentă peste alţi cinci ani“, a explicat David Carbon, economistul şef al DBS.

Pentru el, creşterea economică nu este în zona de pericol dacă este „privită aşa cum ar trebui: raportată la populaţie“. Astfel, PIB-ul ar creşte mai lent din cauza avansului mai lent al populaţiei active.

„Raportată la numărul de persoane de vârstă activă, creşterea pare că nu a încetinit din 1980. Legat de cât de mult creşterea mai lentă a populaţiei încetineşte creşterea economiei, răspunsul ar trebui să fie: cui îi pasă? Creşterea per capita contează, venitul tău, salariul meu, nu creşterea ca ansamblu.“

Carbon notează că avansul populaţiei active încetineşte mult mai rapid decât creşterea populaţiei totale. În Japonia tendinţa este mai accentuată decât în Europa şi SUA.

Bloomberg notează că avansul actual al economiei mondiale a devenit mai sustenabil pentru că regiuni sau ţări de obicei mai „leneşe“ precum zona euro şi Japonia şi-au revenit şi că nu generează inflaţie sau alte excese care adesea preced perioadele de scădere.

„Economia globală este într-o formă mai bună decât era în urmă cu câţiva ani. Nu vedem nimic din ce ar putea declanşa o recesiune“, a afirmat Torsten Slok, economist şef la Deutsche Bank.

Mulţi analişti sperau ca la Jackson Hole Draghi şi preşedinta Fed Janet Yellen să dea indicii despre viitorul politicilor monetare ale celor mai puternice bănci centrale ale lumii. Speranţele nu le-au fost împlinite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO