Business Internaţional

Şeful S&P părăseşte agenţia de rating - o corabie care se scufundă după ce a lovit aisbergul SUA

Şeful S&P părăseşte agenţia de rating - o corabie care se scufundă după ce a lovit aisbergul SUA

Preşedintele Standard & Poor’s Deven Sharma

Autor: Bogdan Cojocaru

24.08.2011, 00:04 1113

Preşedintele Standard & Poor's Deven Sharma va demisiona în septembrie şi va părăsi agenţia de rating la sfârşitul acestui an. Decizia vine în contextul în care S&P este criticată pentru retrogradarea ratingului de top al SUA, cea mai mare economie a lumii, şi autorităţile americane anchetează rolul deţinut de agenţi, dar şi de alte firme de rating, în apariţia crizei financiare care a urmat prăbuşirii băncii Lehman Brothers, scrie The Wall Street Journal.

După demisie, Sharma va rămâne în cadrul companiei într-o funcţie de consiliere. Iniţial, el nu intenţiona să stea la S&P până la sfârşitul anului deoarece "voia să plece cât mai repede posibil", spun surse apropiate situaţiei. Sharma s-a răzgândit însă după ce i s-a atras atenţia că o retragere graduală va înlătura impresia că S&P i-a forţat plecarea.

Retragerea lui Sharma a fost pregătită încă de la începutul anului, a anunţat agenţia. Funcţia lui va fi preluată de directorul operaţional şef al Citibank, Douglas Peterson.

SUA au atacat S&P după retrogradarea ratingului la începutul acestei luni, oficialii Trezoreriei acuzând firma de o eroare de 2.000 de miliarde de dolari în estimarea deficitului bugetar federal din următoarea decadă. Acest deficit a fost folosit de agenţiei pentru a sublinia riscurile pe care le prezintă finanţele SUA.

Publicaţia The New York Times a indicat săptămâna trecută că Departamentul de Justiţie investighează dacă S&P a acordat ratinguri greşite unor instrumente financiare bazate pe ipoteci în anii anteriori crizei financiare.

Căderea pieţei imobiliare a provocat, prin aceste instrumente, pierderi uriaşe băncilor şi altor investitori, ceea ce a adus sistemul financiar în pragul colapsului.

S&P este o subsidiară a trustului american de media şi furnizorului de servicii fi­nanciare McGraw-Hill, având printre acţionari BlackRock (5,3%), cel mai mare admi­nistrator de active din lume, şi Capital Group (12,3%), unul dintre cei mai mari administratori de investiţii la nivel mondial. Capital este, de asemenea, acţionar important la o altă firmă mare de rating, Moody's ( cu o participaţie de 16,4%), urmat de Berkshire Hathaway, vehiculul de investiţii al miliardarului Warren Buffett (13%) şi BlackRock (6,3%). Fitch este o subsidiară a French Fimalac, o companie de servicii pentru investiţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO