Business Internaţional

Şeful Royal Dutch Shell: Gazul de şist ieftin este un mit

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

17.10.2013, 18:23 1420

Ideea că exporturile de gaze de şist ieftine din SUA vor reduce preţurile şi în Europa şi Asia este un mit, a avertizat directorul executiv al grupului anglo-olandez de petrol şi gaze naturale Royal Dutch Shell, Peter Voser, citat de The Telegraph.

Revoluţia gazelor de şist din SUA a redus dramatic preţurile gazelor naturale pe piaţa americană. În comparaţie cu cele din Europa, acestea sunt în unele cazuri cu două treimi mai mici. Statele Unite construiesc acum uzine în care gazul de şist este răcit şi lichefiat pentru a putea fi exportat pe cale maritimă. Unele state europene, printre care şi Marea Britanie, aliatul tradiţional al SUA, au salutat ideea de a importa gaze ieftine americane privind-o ca pe o soluţie prin care sunt reduse preţurile suportate de consumatori în condiţiile în care producţie locală scade.  

Voser susţine însă că idea “gazului ieftin american alimentând restul lumii şi astfel schimbând structura preţurilor în întreaga lume este un mit”.

Impactul exporturilor americane asupra preţurilor nu ar fi “semnificativ” deoarece costurile adiţionale pentru lichefiere, transport şi regazificare ar face ca preţul final să fie comparabil cu cel de pe piaţa tradiţională, a explicat şeful Shell.

Compania estimează că gazul de şist american ar ajunge de două ori mai scump în Europa. Shell a minimizat în repetate rânduri perspectiva dezvoltării industriei gazului de şist în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO