Business Internaţional

​Şeful Rosneft sprijină planul guvernului rus de a vinde 19,5% din acţiunile deţinute la compania petrolieră

Igor Sechin, CEO-ul companiei petroliere Rosneft (dreapta). Vladimir Putin, presedintele  Rusiei (stanga)

Autor: Ioana Tudor

25.05.2014, 19:47 379

Igor Sechin, CEO-ul companiei petroliere Rosneft, controlată de statul rus, a spus că susţine planul guvernului de a vinde un pachet de 19,5% din acţiunile deţinute la producătorul de petrol atât timp cât statul va continua să aibă controlul companiei, potrivit The Wall Street Journal.

Sechin a subliniat că reducerea participaţiei statului la Rosneft la mai puţin de 50% ar fi „contraproductivă” pentru că ar limita accesul producătorului de petrol la resursele neexplorate din platforma continentală arctică rusă. Numai companiile controlate de stat pot explora zăcămintele mari de petrol şi gaze din Rusia.

Guvernul rus controlează 69,5% din acţiunile companiei şi intenţiona să vândă pachetul de 19,5% în 2016. Ministrul rus al finanţelor Anton Siluanov a spus lunea trecută că statul ar putea vinde o parte din acţiunile deţinute la Rosneft mai devreme decât era planificat. 

Deşi în principiu susţin privatizările, autorităţile ruse au afirmat în repetate rânduri că Rusia nu este presată din punct de vedere bugetar să vândă acţiuni la companiile pe care le deţine şi că astfel de decizii ar trebui luate numai atunci când condiţiile de piaţă sunt prielnice.

Piaţa de capital din Rusia a scăzut semnificativ în ultimele luni în contextul tensiunilor cu Occidentul după anexarea Crimeei, ceea ce a redus valoarea de piaţă a Rosneft. Sechin sugerează că vânzarea pachetului de acţiuni s-ar putea realiza chiar şi în aceste condiţii.

În ceea ce piveşte cumpărătorul acesta a spus că „va cumpăra cel care oferă mai mult”.

Rosneft şi compania britanică British Petroleum (BP) au anunţat recent că au semnat un acord pentru a explora împreună zăcăminte de petrol din Rusia, iar acordul reprezintă primul parteneriat important al Rosneft cu o companie occidentală realizat după sancţionarea Rusiei. Rosneft a anunţat, de asemenea, că negociază achiziţionarea companiei norvegiene de servicii petroliere North Atlantic Drilling.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO