Business Internaţional

Seful Nokia va deveni presedinte fara atributii executive al Shell

05.08.2005, 18:55 25

Presedintele si directorul executiv al companiei finlandeze de telefoane mobile Nokia, Jorma Ollila, va deveni, in iunie 2006, presedinte fara atributii executive al grupului Royal Dutch Shell, inlocuindu-l in functie pe Aad Jacobs.

Grupul petrolier anglo-olandez trece printr-o perioada de reorganizare dupa ce a renuntat, la 20 iulie, la structura si conducerea bipolara, in incercarea de a-si reface imaginea afectata de un scandal referitor la supraevaluarea rezervelor de petrol.

Ollila, in varsta de 54 de ani, este considerat artizanul transformarii Nokia dintr-un grup industrial finlandez cu activitati diverse in cel mai important producator de telefoane mobile din lume. Aceasta experienta in restructurarea activitatilor unei companii cu activitati la nivel international, pe o piata extrem de competitiva, ar putea, in opinia analistilor, sa-l ajute la transformarea celui de-al treilea mare grup petrolier din lume intr-o structura eficienta si transparenta.

"Multi se vor intreba ce experienta are in domeniul petrolului, dar cred ca experienta internationala, intr-un mediu globalizat, este importanta. Nu trebuie sa stie totul despre petrol, deoarece rolul sau este de a supraveghea compania ca un intreg", a spus Rene Bastiaenen, manager de active la Eureffect.

Ollila a preluat conducerea grupului Nokia in 1992, iar eforturile sale s-au concentrat pe dezvoltarea productiei de echipamente pentru telecomunicatii, iar alte activitati auxiliare au fost vandute.

"Am cautat un presedinte cu experienta internationala, cu viziune globala si care a dovedit ca poate avea succes intr-o organizatie complexa", a declarat Lordul Kerr of Kinlochard, vicepresedinte al Shell. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO