Business Internaţional

Seful Nokia, amendat cu 31.000 euro

25.01.2006, 20:26 31

Oli-Pekka Kallasvua, ce urmeaza sa ocupe functia de director executiv al Nokia, incepand cu vara aceasta, a fost amendat cu suma de 31.000 de euro pentru nedeclarea la aeroportul din Helsinki a unor bunuri in valoare de 11.000 de euro. Conform legislatiei UE, un pasager venit din afara tarilor europene poate aduce cu el bunuri nedeclarate in valoare de maxim 175 de euro.

Kallasvua s-a justificat in fata controlorilor vamali spunand ca nu era la curent cu limita de 175 de euro impusa bunurilor nedeclarate, cu toate ca a fost informat de autoritati in aceasta privinta la plecarea din Elvetia. Si aceasta deoarece intentiona sa intre intr-o tara care apartine zonei euro.

Mika Pitkaniemi, inspector sef al aeroportului, a declarat oficialilor care investigheaza cazul ca, in decursul unui an, zeci de pasageri incalca aceasta legislatie si ca valoarea bunurilor nedeclarate este mare doar in comparatie cu standardele locale. "Kallasvua ne-a informat imediat despre incident si suntem constienti de existenta lui", a declarat purtatoarea de cuvant a Nokia, Arja Suominen. Cazul nu a fost deloc mediatizat pana la sfarsitul saptamanii trecute, cand cotidianul finlandez, Helsingi Sanomat, a divulgat amenda primita de Oli-Pekka Kallasvua. In Finlanda, unde intre venitul unei persoane si amenzile suportate de aceasta exista o foarte stransa legatura in opinia sistemului juridic, un astfel de incident poate atrage dupa sine unele penalitati fiscale considerabile.

Avocat de meserie, Kallasvua a lucrat pentru cel mai mare producator de mobile din lume, Ikea, incepand cu 1982. In 2004, Nokia i-a oferit un salariu de 584.000 de dolari si bonusuri in valoare de alte 454.150 de dolari. El il va inlocui in functie pe Jorma Ollila, incepand cu 1 iunie anul acesta. Ollila, in schimb, va deveni presedintele Shell.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO